četrtek, 28 oktobra, 2021
Doma Aktualno Od danes nekaj novih izjem pri pogoju PCT

Od danes nekaj novih izjem pri pogoju PCT

Od danes veljajo spremembe odloka na področju izpolnjevanja pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) – le-tega ni treba več  izpolnjevati mlajšim od 15 let (prej je bila starostna meja 12 let). Pogoja PCT tudi ni več treba izpolnjevati osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, ter osebam, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v varstveno delovne centre, centre za usposabljanje, delo in varstvo ter dnevne centre domov za starejše občane. Dodane so še nekatere izjeme, kot na primer uporabniki zdravstvenih storitev, če gredo na cepljenje proti covidu-19 ali testiranje na okužbo z novim koronavirusom, ter uporabniki poštnih storitev, ki morajo osebno prevzeti pošiljko, ker bi zaradi neprevzema nastale pravne posledice. Sprememba velja tudi za oskrbo na bencinskih servisih, a to velja le za osebe v tranzitu, torej tiste, ki opravljajo naloge v sektorju mednarodnega prevoza in Slovenijo zapustijo v 12 urah po prehodu meje.

Vlada je je kot okoliščino, ki ne zahteva izpolnjevanja pogoja PCT, opredelila tudi primere zdravstvenih storitev s stopnjo nujno in zelo hitro ter v nujnih postopkih socialne in družinske problematike.

Med drugim pogoja PCT ni treba izpolnjevati niti za nujno oskrbo z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, zagotavljanje javnega reda in miru, varnosti in obrambe in za oskrbo na bencinskih servisih. Prav tako ni potreben za dostop do humanitarne pomoči in za centre, kjer omogočajo brezplačen dostop do osnovnih življenjskih dobrin socialno ogroženim skupinam.

Je pa pogoj PCT vzbudil veliko jeze in negodovanja, po drugi strani pa večji interes za cepljenje. Zato bodo v nekaterih cepilnih centrih – tudi v Zasavju – cepili tudi danes in jutri.

Kraj Dan Ura Kje
Trbovlje sobota 8-14h ZD Trbovlje, prostori stare optike
Zagorje sobota in nedelja 9h – 13h KC Delavski dom Zagorje
Litija sobota in nedelja 7h – 19h ZD Litija