Pepel iz Energetike Ljubljana bo v Trbovljah predelan in ne odložen

vir: hse-edt.si

Občino Trbovlje in tamkajšnje občane je ta teden razburila novica, da bo po prepovedi obratovanja naprave za predelavo odpadkov podjetja Termit Energetika Ljubljana pepel iz toplarne namesto v Moravče vozila v Trbovlje.

 

Kot so zapisali na občini, jih skrbi, da lahko odpadke, ki je v Termitu ne morejo sprejemati, sprejema nekdo drug. Med drugim so zahtevali pojasnilo ministrstva za okolje in prostor, kolikokrat je bil v zadnjih treh letih opravljen nadzor nad odlaganjem materialov na degradiranih površinah HSE – Energetske družbe Trbovlje.

Energetska družba Trbovlje zatrjuje, da bo pepel, ki ga tja po novem vozi Energetika Ljubljana, skladno z veljavno zakonodajo predelan v koristen gradbeni material in ne bo končal na odlagališču. V Energetiki Ljubljana so medtem zagotovili, da pepel, ki nastaja v ljubljanski toplarni, ni nevaren odpadek. “Zaradi spremenjenih okoliščin, ki jo je povzročila odločba o prepovedi obratovanja naprave za predelavo odpadkov podjetja Termit, smo morali pristopiti k novi rešitvi,” so še pojasnili.

HSE – Energetska družba Trbovlje je bila edina od zbiralcev in predelovalcev odpadkov, ki imajo dovoljenje za prevzem pepela, ki je v postopku javnega naročanja oddala ponudbo. S podjetjem iz Trbovelj je tako Energetika Ljubljana sklenila naročilo za prevzem pepela do konca oktobra letos.

V Energetiki Ljubljana so še poudarili, da je bil prvi odvoz pepela iz toplarne v Trbovlje opravljen šele v torek popoldne. Na ministrstvu za okolje in prostor so informacijo potrdili in dodali, da je šlo za 60.000 kilogramov elektrofiltrskega pepela, ki naj ne bi bil nevaren odpadek. Pepel, ki nastaja v procesu pridobivanja energije, oziroma material iz njega se lahko uporablja za nasipni material, v svetovnem merilu je široko uporabljen v gradbeni industriji, so dodali.  HSE – Energetska družba Trbovlje namreč lahko zbira določene nenevarne odpadke, tudi pepel, ter jih predhodno skladišči v količini do 3000 ton v zbirnem centru. Nadzor v zbirnem centru bo državni inšpektorat za okolje in prostor opravil v skladu s prioritetami dela, medtem ko monitoring ni predpisan.