Peterle, Rupel, Kacin in Janša o ukinitvi Muzeja slovenske osamosvojitve

Ta teden so se na novinarski konferenci sestali Lojze Peterle, Janez Janša, dr. Dimitrij Rupel in Jelko Kacin. Govorili so o pomembni temi, ki se tiče celotnega slovenskega naroda in sicer glede ukinitve muzeja Muzeja slovenske osamosvojitve, ki je bil ustanovljen ob 30. obletnici razglasitve samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije in je bil ustanovljen s ciljem, da se na enem mestu zbira, ohranja in preučuje premično kulturno dediščino, vezano na osamosvojitev in nastanek samostojne in neodvisne Republike Slovenije. Vlada je namreč sklenila, da Muzej slovenske osamosvojitve združijo z Muzejem novejše zgodovine Slovenije v novi Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije.

 

Lojze Peterle je na konferenci pojasnil, da osamosvojitev Slovenije ni zadeva politične desnice, temveč je šlo za združevanje slovenskega naroda. Poudaril je, da je sodeloval v treh vladah, vendar takšnega oblastnega lomastenja in grobega uveljavljanja politične sile še ni doživel. V imenu združenja VSO je vladi dal čas do 10. februarja, da glede združenja muzejev spremenijo svojo odločitev,  sicer bo združenje temu udarcu slovenski državotvornosti nasprotovalo z akcijskim načrtom, ki bo vseboval več elementov, ne le zborovanje.

Dr. Dimitrij Rupel je v svoji izjavi opozoril, da v primeru združitve muzejev ne gre za zmanjšanje stroškov in podvajanj, pač pa da si je politika zadala nalogo, da bo depolitizirala kulturo in da želi aktualna vlada prevzeti zgodovino.

Jelko Kacin je poudaril, da v tem primeru ne govorimo o dejanju le ministrice za kulturo, ampak o dejanju celotne vlade – Kacin med koalicijskimi partnerji ne vidi razlike, saj so tri stranke hkrati pritisnile na tipko “delete”, kar je označil za nezrelo in politično nesprejemljivo.

Konferenco je sklenil prvak SDS Janez Janša, ki je dejal, da če si kakšen dogodek zasluži dostojno obeležitev, je to dogodek v naši zgodovini, ko smo bili Slovenci enotni. Povedal je še, da je v Sloveniji 57 muzejev in če bi pri ukinitvi res šlo za racionalizacijo, bi se združevali muzeji, ki imajo enaka imena. Če dvomijo, da bi Muzej slovenske osamosvojitve to obdobje prikazoval enostransko, ker ga je ustanovila prejšnja vlada, lahko sedanja vlada s svojimi pristojnosti zamenja vodstvo. Zato je ob koncu predsednik SDS poudaril, da se pridružuje odločitvi predsedstva, ki je dala vladi čas za ponovno odločitev do 10. februarja. Na novinarsko vprašanje glede morebitne interpelacije ministrice Aste Vrečko pa je Janša odgovoril, da bi bila interpelacija upravičena ali dovolj, dokler je obstajal le sklep ministrstva, zdaj pa gre za sklep vlade.

 

 

Povzeto po: https://www.sds.si/novica/vso-o-ukinitvi-muzeja-gre-za-zgodovinski-izbris-zgodovinsko-napako-22000