V soboto, 24. marca bo v litijski športni dvorani prav poseben večer, namenjen vsem ljubiteljem ljudske in zabavne glasbe. Organizator bližajočega koncerta je Prireditvena agencija 19.

Nastopili bodo priljubljeni Prifarski muzikanti, ki so pred meseci navdušili v razprodanem  Cankarjevem domu, kjer so obeležili tako imenovano Prifarsko desetko, s katero navdušujejo tudi drugod po Sloveniji.

Tudi v Litiji poleg njih ne bodo manjkali številni znani gostje, saj se bodo skupaj s Prifarci med drugimi predstavili tudi Nuša Derenda, Petar Grašo in domača Ženska vokalna skupina Lipa, tako da se obeta kar nekaj premiernih skupnih izvedb.

Koncert se bo zgodil tik pred materinskim dnevom, zato bo še posebej posvečen tudi vsem materam in ženam. Letos tako Nuša Derenda kot Petar Grašo praznujeta 20 let svojega ustvarjanja, še dlje pa so na svetu in na odrih Prifarci. Letošnje leto je tudi zanje jubilejno, saj slavijo 30 let obstoja skupine Prifarski muzikanti. Začeli so kot spremljevalna tamburaška skupina za domačo folkloro in po petih letih izdali svoj prvi plošček. Od takrat so jih izdali že 27! Pa tudi nagrad se je – poleg narečne popevke v Mariboru – že nekaj nabralo; recimo Zlati petelin za najboljšo etno album, dve zmagi na festivalu Etno Kostel, zelo svetleča in bleščeča zmaga na festivalu Slovenska popevka 2009 s pesmijo Tisti nekdo in kar 4 zmage na Festivalu narečnih popevk v Mariboru. Lani so se prvič preizkušali v Portorožu na festivalu melodij Morja in sonca in s svojo “Že nona mi je rekla, Tako kot je prav,” poželi številne simpatije in sprejeli tudi odločitev, da s tekmovalnostjo na festivalih še kar ne bodo odnehali.

O Prifarcih…

No, glede na to, da prihajajo iz Fare ob Kolpi, majhne vasice v občini Kostel, ki šteje približno toliko prebivalcev kot ima hiš, so še posebej ponosni na skoraj že tradicionalne jesenske nastope v Cankarjevem domu v Ljubljani, ki se jih je doslej zvrstilo že 10 in vsak je mogočnejši in še bolje obiskan od prejšnjega.

S pesmijo in vižami ohranjajo bogato in raznoliko slovensko ljudsko izročilo, odlikuje jih štiriglasno petje, glasbeniki kritiki pa jih – ne glede na to da zaigrajo skoraj vse kar jim pride pod prste – uvrščajo še vedno med najboljše etno glasbene skupine na Slovenskem.

Vse naše bralke in bralce obveščamo, da si vstopnice po nižji ceni lahko kupite tudi v predprodaji v Litiji, v TIC-u in v Šmartnem pri Litiji, v trgovini King. Je pa ta prireditev lahko tudi lepo darilo za materinski dan.