Avgust se že preveša v drugo polovico in čas letnih dopustov se za večino bliža koncu. Mnogo Slovencev je tudi letos dopustovalo v tujini, veliko pa se jih je odločilo izkoristiti turistične vavčerje, ki jih je letos v sklopu tretjega protikoronskega paketa Slovencem razdelila Vlada RS.

Po podatkih FURS je bilo do turističnega bona bilo upravičenih 2.047.261 oseb v skupni vrednosti  356.858.450 evrov. Od 19. junija 2020, ko je bilo možno pričeti koristiti turistične bone, pa do 9. avgusta 2020 je bilo deloma ali pa v celoti izkoriščenih 361.232 turističnih bonov v vrednosti 49.714.424 evrov. Turistične bone ste lahko unovčili za plačilo nastanitve ali nočitve z zajtrkom pri ponudnikih v Republiki Sloveniji in sicer:

  • v gostinskih obratih, ki gostom nudijo nastanitev (npr. hoteli, moteli, penzioni, prenočišča, gostišča, hotelska in apartmajska naselja, planinski in drugi domovi ter kampi),
  • za storitve za goste pri sobodajalcih,
  • na kmetijah, ki gostom ponujajo nastanitev,
  • v marinah.

Največ turističnih bonov je bilo izkoriščenih v občini Piran (63.899 bonov), sledi ji občina Kranjska gora s 25.413 izkoriščenimi boni ter občina Bohinj z 21.497 izkoriščenimi boni. Sledijo jim občine Brežice, Moravske toplice, Izola, Podčetrtek, Bovec, Koper in Bled. Naše glavno mesto Ljubljana, ki je bilo leta 2019 razglašeno kot 74. najlepše mesto na svetu, je z izkoriščenimi 3.245 vavčerji pristalo na 25. mestu.

Kako pa nam kaže v Zasavju?

Pri trženju turizma v naših lepih treh dolinah nismo najbolj iznajdljivi oziroma uspešni. Zagorje je z izkoriščenimi 66 turističnimi boni med zasavskimi občinami sicer najboljši, pa vendar je na slovenskem nivoju šele na 139. mestu od skupno 192 občin. Sledi mu Litija z unovčenimi 46 boni, Šmartno pri Litiji s 34 unovčenimi boni in Hrastnik, ki je kljub julijski krizi zaradi okužb s koronavirusom zabeležil 15 unovčenih turističnih bonov za namestitev v svojih kapacitetah. Najslabše pa je v Trbovljah – s samo 9 unovčenimi turističnimi boni v vrednosti 748,50 € so na lestvici na 180. mestu in le občine Dol pri Ljubljani, Šempeter – Vrtojba, Šentrupert, Kidričevo, Žiri, Oplotnica, Cirkulane, Borovnica, Mirna, Kuzma, Log – Dragomer in Trzin so imele manj nastanitev oziroma nočitev, ki bi jih poravnali s pridobljenimi vavčerji.

Zasavje je lepo. Vsem tistim, ki uživajo v pohodništvu, dobri kulinarični ponudbi in preprostih ljudeh, bi priporočila, da obiščejo naše kraje. Hribov in zelenja imamo dovolj, kapacitet za nočitev pa precej manj. Ena takih je Gostilna pri Vidrgarju, ki sicer spada že pod Vače, pa v središču Zagorja Gostišče Kum. V Trbovljah lahko prespite v hostlu v Mladinskem centru Trbovlje ali pa v apartmajih Gostilne Martin. Na voljo so tudi postelje v planinskih domovih, ki pa so žal premalo izkoriščene.

Rudarstvo in težka industrija se umikata novejšim tehnologijam in storitvam. Lepote Slovenije in seveda tudi naših koncev je nujno izkoristiti; privabiti turiste, da nas obiščejo, preživijo pri nas nekaj dni in spoznajo možnosti, ki jih ponuja naše okolje – od športnih aktivnosti, spoznavanja kulturne dediščine, okušanja gastronomskih užitkov in še in še. Kljub svojemu trudu zgolj turistična društva ne bodo pripeljala v Zasavje turistov v takšni meri, kot kakšno od bolj razvitih turističnih krajev. Zato je na strani Občin, da razvoju turizma v našem kraju posvetijo več časa in denarja;  investicija v turizem bi glede na naše naravne danosti lahko bila dobra naložba za prihodnost.