Pogovor z dr. Lučko Kajfež Bogataj

V ponedeljek, 8. maja se bo ob 19h v Kulturnem centru Litija odvijalo srečanje z dr. Lučko Kajfež Bogataj. Pogovarjalo se bo o podnebnih spremembah, ki so povezane s hudimi naravnimi nesrečami, katere nas vse pogosteje presenečajo, zaradi našega slabega odnosa do mati narave.

Redna profesorica na Oddelku za agronomijo, vodja centra za agrometeorologijo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani je strokovnjakinja s področja aplikativne meteorologije in klimatologije. V znanstvenih in poljudnih publikacijah ozavešča civilno družbo o globalnih in lokalnih okoljskih vprašanjih. Mednarodno deluje  kot članica IPCC (Medvladnega odbora za podnebne spremembe), članica upravnega odbora GWP (Globalno partnerstvo za vodo) in kot članica skupine za etiko in podnebne spremembe pri UNESCO.

Narava naš mačehovski odnos do okolja kaznuje s hudimi naravnimi nesrečami. Profesorica opozarja, da podnebne spremembe povečujejo pogostnost in intenzivnost mejnih dogodkov kot so suše, poplave, močne nevihte s točo, orkanski vetrovi, izjemno visoke temperature ali pa pozebe. Vse to odloča tudi o tem, koliko hrane smo sposobni pridelati in kakšna je cena te pridelave. Še imamo čas, da ublažimo podnebne spremembe in rešimo tudi druge okoljske probleme, a za to potrebujemo večjo ozaveščenost ljudi ter njihovo večjo udeleženost v procesih odločanja.

Z njo se bo pogovarjal Vladimir Jakopič.