Policisti preiskujejo krajo orožja, med njim tud vojaška bombometa

Policijska uprava Ljubljana obravnava vlom v poslovni prostor v Ljubljani, od koder so ukradli več različnih kosov orožja, večinoma gre za kratkocevno orožje, med ukradenim orožjem pa sta tudi dva bombometa, so sporočili s Policijske uprave (PU) Ljubljana. Od srede potekajo intenzivne aktivnosti za izsleditev storilcev in ukradenega orožja.

Kot je v izjavi za javnost pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije na PU Ljubljana Damjan Petrič, se je vlom zgodil v noči na sredo. Neznani storilci so iz poslovnih prostorov podjetja, ki se ukvarja s prodajo orožja, odnesli več deset pištol ter dva bombometa.

Po Petričevih besedah intenzivne aktivnosti za izsleditev storilcev in ukradenega orožja še potekajo. Policisti pa preiskujejo kaznivi dejanji velike tatvine ter nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva. Za oboje je zagrožena kazen do pet let zapora.

MED UKRADENIM OROŽEM TUDI VOJAŠKO

Petrič je še povedal, da gre za orožje, ki je po zakonu o orožju opredeljeno kot prepovedano orožje, in orožje, za katerega je potrebno dovoljenje. Za bombomet so promet in posest posameznikom prepovedani, ker gre za vojaško orožje, je dodal. Trgovine, ki so registrirane za prodajo orožja, lahko sicer takšno orožje pod določenimi pogoji prodajajo, vendar ne posameznikom. Smejo pa ga prodajati vojski, policiji in ostalim varnostnim subjektom.

Podrobnosti policija zaradi interesa preiskave še ne more razkriti. Po Petričevih besedah so z ogledom in pregledom bližnje in širše okolice zaključili danes opoldan. Kot je še razkril, pa so takoj po prejemu prvih obvestil in zbranih dokazov obvestili tudi partnerske službe doma in v tujini, tuje varnostne organe ter pristojne inšpekcijske službe.

NEPRIMERNO VAROVAN OBJEKT?

Objekt, od koder je bilo orožje ukradeno, je po Petričevih besedah tehnično varovan. Nadzor in pristojnost nad opravljanjem tehničnega varovanja, hrambe, pa opravlja inšpekcija v okviru ministrstva za notranje zadeve. “Po naših podatkih tukaj posebnosti ni bilo oziroma policija o njih ni bila obveščena,” je še dejal. Podrobneje o tem, na kakšen način so storilci vlomili in izvedli krajo orožja, pa zaradi interesa preiskave in zavarovanja sledov ni želel govoriti.

O dogodku je prvi poročal portal 24ur.com. Po njihovih neuradnih podatkih je nastalo za več kot 30.000 evrov škode. Orožje naj bi bilo ukradeno iz skladišča sredi noči, najverjetneje zaradi neprimernega varovanja, saj se alarm očitno ni vklopil.