Bliža se čas počitnic, med katerimi se mnogo ljudi odpravlja na krajše oddihe, zato je policija pripravila nekaj koristnih nasvetov, kako se v času odsotnosti lahko kar najbolje izognemo obisku vlomilcev in kraji naših lastnin. Policisti opozarjajo tudi, da v teh prazničnih dnevi, ko bodo parkirišča polna, ne puščate svojih lastnin v avtomobilih, na vidnih ali nevidnih mestih.

V prihajajočih dneh se boste mnogi odpravili na krajši oddih, zato policisti svetujejo, da svoja stanovanja in hiše ustrezno zavarujete in vzpostavite občutek, da je v hiši ali stanovanju vedno nekdo prisoten. Hiša naj ne daje videza, da je dlje časa prazna, oken se ne zastira, ne pušča se obvestil na telefonski tajnici ali objavlja o daljši odsotnosti od doma preko družbenih omrežij, poštni nabiralnik pa je potrebno redno prazniti ali pa preusmeriti pošto.

K preprečevanju vlomov zelo pomagajo tudi različne kombinacije tehničnega in mehanskega varovanja. Priporočljiva so časovna stikala za samodejno prižiganje luči; magnetna stikala, ki oddajo zvok visoke frekvence; zagozde z alarmom; tehnična vrata; če so vgrajena elektronska varovala, je treba po skrbeti tudi za njihovo neprekinjeno napajanje ipd.

V veliko pomoč so lahko sosedje, zato je koristno poznati in imeti dobre odnose z ljudmi v okolju, v katerem živimo. Vrednejše predmete shranite v primerne sefe ali blagajne.

 

Osnovno pravilo na katerega, bi vas radi opomnili policisti je tudi, da zaprete vsa okna in zaklenete vsa vrata, tudi na pomožnih objektih.

 

V kolikor opazite ob vrnitvi domov, da vam je bilo vlomljeno (ali v primeru sprožitve alarmne naprave) takoj obvestite policijo na št. 113. Ne stopajte v objekt, saj se lahko v notranjosti še vedno nahaja storilec, prav tako pa lahko z vstopom uničite sledi, ki so pomembne za preiskovanje kaznivega dejanja.

Bliža pa se tudi 1. november. V teh dneh bodo zato najbolj obiskana tudi parkirišča ob pokopališčih. Pri tem policisti priporočajo, da se v izogib poškodovanju vozil pri vlomu ne shranjuje vrednejših predmetov kot so torbice, mobilni telefoni, denarnice ipd. v vozilih. Ne na vidnem in tudi ne na nevidnem mestu, npr. v prtljažniku, pod sedeži, v prostorih za shranjevanje dokumentov ali predmetov. Storilec bo že ob najmanjši verjetnosti, da lahko pridobi korist, do takega predmeta zelo verjetno prišel s silo, v dejanju pa bo oškodovancu povzročil dvojno škodo – škodo na vozilu in predmetu, ki si ga bo prilastil.

 

Če ugotovite, da vam je bilo vlomljeno (ali v primeru sprožitve alarmne naprave) takoj obvestite policijo na št. 113 in ne vstopajte v objekt.

 

Prav tako bodite pozorni pri urejanju grobov. Veliko predrznih tatov takrat izkoristi nepazljivost oškodovancev, ki v tem času odložijo torbice in nahrbtnike, in jih v tem času odtujijo.

Več si lahko preberete na tej povezavi.