December je praznični čas, čas, ki tako ljudem kot našim domačim ljubljenčkom prinaša vznemirjenje, pa tudi določeno mero stresa. Kar nekaj je namreč dejavnikov, ki prav v tem prazničnem času pri naših psih lahko povzročijo izdaten stres in jih tudi ogrožajo. Psom torej pomagajmo, da bo december tudi zanje lep in počitniško brezskrben. Z malce načrtovanja in prilagajanja je lahko december za nas in naše pasje prijatelje prav prijeten.

STRUPENE RASTLINE

Zelo lepe rastline, a za psa nevarne so bela omela, božična zvezda in božje drevce. Vse tri sodijo med smrtno nevarne, če jih zaužije preveč radoveden pes. Če imamo doma takšnega kužka je bolje, da si omislimo umetne okrasne rastline.

OPEKLINE

Precejšnja nevarnost za psa so lahko goreče sveče, dekoracija z električnimi lučkami (grizenje kablov!), ogenj v kaminu in olje s fundija. To je nevarno predvsem za zelo živahne štirinožce. Ko krasimo stanovanje moramo misliti tudi na svojega psa.

TUJA TELESA

Nekateri psi primejo v gobček vse mogoče, tudi neprebavljive predmete, ki kot tujki obstanejo v želodcu ali črevesju. To so najpogosteje okraski na novoletni jelki.

NEPRIMERNA PREHRANA

Med prazniki ljudje ponavadi pretiravamo tudi pri hrani. Prizanesimo s tem našim kužkom. Še najbolje je, da dobi naš kuža med prazniki enako hrano in v enakih količinah kot sicer. Odpovejmo se dajanju naše hrane psu, saj je ta premastna in preveč slana. Spreglejmo proseče pasje oči, ki nas budno opazujejo med našim hranjenjem.

SILVESTROVO

Praznovanje novega leta traja ponavadi kar ves december in pogosto ljudje tega ne moremo početi brez petard in raket. Mnogi psi doživijo zaradi teh “zabav” hud šok in pogosto celo neodpravljiv strah in celo paniko pred pokanjem. Zato imejmo v prazničnih dneh na sprehodu psa vedno na povodcu, saj nikoli ne vemo, kdaj bo počilo… V najbolj kritičnih dneh je še najbolje, da psihično bolj občutljivim kužkom dajemo blaga pomirjevala, ki pa naj jih predpiše veterinar.

Če je le mogoče, naj na Silvestrovo kuža ne bo sam v hiši, prav tako ne v pesjaku. Še najbolje, da najdaljšo noč preživi skupaj z nami.

VARNO NA SPREHODU

Decembra se ogromno ljubljenčkov izgubi ravno na račun pokanja, zato poskrbimo za varnost svojega psa in tudi okolice in ga sprehajajmo na povodcu, kjerkoli se lahko srečamo s pokanjem – tudi če je pes sicer ubogljiv in poslušen. Prav tako je smotrno pazljivo izbrati čas in kraj sprehodov. Čez dan je pokanja običajno manj, zato si poskusimo vzeti čas za daljši sprehod še podnevi. Če živimo v naselju in psa večinoma ne moremo sprehoditi drugače kot v bližini doma, poskusimo vsaj nekaj sprehodov tedensko opraviti na manj naseljenem območju, kjer bomo tako mi kot naš pes znatno manj na preži glede morebitnih petard ali raket. Kljub sprehajanju na povodcu ter izbranih mirnih lokacijah, kjer je načeloma lahko tudi varno spuščen, je prav, da ima pes na ovratnici ali oprsnici vedno obesek z našo telefonsko številko.

Čeprav je zakonsko določeno, v katerih dneh je dovoljeno uporabljati pirotehnična sredstva, marsikdo tega ne upošteva in prav lahko se zgodi, da nas na sprehodu s psom že od začetka meseca preseneti kakšna petarda. Ne glede na to, ali se pes načeloma boji pokov ali ne, je prav, da ga v tem mesecu sprehajamo na povodcu, saj bi se ob poku prav lahko ustrašil in brezglavo stekel neznano kam.