Spomnimo. Leta 2012 je litijsko sodišče odločilo, da mora družina Vaskršić zapustiti svoj dom v Litiji, zaradi dolga 124 evrov ljubljanskemu podjetju Vodovod-Kanalizacija, čeprav je pred samo deložacijo dolžnik poravnal dolg. Po plačilu 124 evrov je sodišče ustavilo izterjavo dolga, ni pa preprečilo, da se hiša ne bi prodala na dražbi.

PO BRUTALNI DELOŽACIJI ODŠKODNINA

Po spektakularni deložaciji z neusmiljenim sodnim izvršiteljem Borisem Letnarjem in številnim policistom ter množici nasprotnikov odločitvi litijske sodnice, je deložirani Vaskršić napovedal, da se bo pritožil na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. In se tudi je. Danes po petih letih od izgube lastnega doma zaradi piškavih dobrih sto evrov, je udarila novica iz Strasbourga, da mora Slovenija plačati oškodovancu 77 tisoč evrov odškodnine za gmotno škodo, 3 tisoč za negmotno škodo in še povrniti 5 tisoč evrov stroškov. Iz postopka odločanja se je izločil sodnik Marko Bošnjak, ki je prav na to sodišče, takrat še kot odvetnik, poslal Vaskršićevo pritožbo v Strasbourg.

LJUDSTVO PLAČUJE V IMENU LJUDSTVA

»Ni prvič, da bi slovenska sodišča »v imenu ljudstva« odločalo skregano z vso pametjo. In na koncu moramo seveda napake plačevati davkoplačevalci«: je pogosto slišati komentiranje podobnih razsodb s strani državljanov, ki na koncu delajo in plačujejo za nerazumne odločitve slovenskih sodišč.

JAKLIČ: UČITE SE!

Posebne vneme pri komentiranju odločitve Evropskega sodišča ni bilo, bolj ali manj le mlačni komentarji z že znanimi odgovori z izgovori. Jasen in inovativen v izjavi je bil le ustavni sodnik Klemen Jaklič, ki je na Twitterju zapisal: »Da bi sodbo prebralo čim več članov slovenske pravniške skupnosti in osnovno soglasno logiko človekovih pravic hitreje ponotranjalo.«

ČEFERIN: RUBILI BOMO DRŽAVI!

V odzivu Vaskršićevega odvetnika Petra Čeferina za MMC smo lahko prebrali, da če se bo izplačilo odškodnine zavlačevalo, bodo zarubili sredstva od države Slovenije. Mi pa le dodajamo: »Ta film bi pa radi videli«!

 

N.Z.