Mednarodni projekt Evropske prostovoljske službe (EVS) z naslovom Bodi aktiven, bodi zdrav, ki ga izvajajo v Mladinskem centru Hrastnik, se počasi zaključuje. Guus Geurkink in Justina Šakinskaite, prostovoljca z Nizozemske in iz Litve, sta med svojim devetmesečnim bivanjem v Hrastniku s svojim znanjem, idejami in inovativnostjo oblikovala aktivnosti mladinskega centra ter poskrbela za večjo prepoznavnost in osveščenost o pomenu aktivnega preživljanja časa in zdravega načina življenja.

Prostovoljca Guus in Justina sta se seznanila z delovanjem številnih športnih klubov in razmišljala o možnostih, kako privabiti mlade na športno infrastrukturo v občini, raziskala in ovrednotila sta okoliške pohodniške poti ter postavila geocaching točke ki opozarjajo na industrijsko, kulturno oziroma naravno dediščino okolja.

Eden bolj odmevnih rezultatov projekta je tudi kratki filmček, v katerem so predstavljena številna hrastniška športna društva s katerimi sta prostovoljca prišla v stik in tudi bogata športna infrastruktura v Hrastniku. Justina in Guus sta nad številnimi možnostmi za športne aktivnosti in aktivno preživljanje prostega časa v Hrastniku navdušena. Vse občanke in občane pozivata naj živijo čimbolj aktivno, predvsem pa naj k temu spodbudijo svoje otroke. Filmček si lahko ogledate TUKAJ.

Tudi direktor Mladinskega centra Hrastnik Jani Medvešek je povedal, da želijo s projektom mlade spodbuditi k aktivnemu in kvalitetnemu preživljanju prostega časa, ki vključuje športne aktivnosti: »Raziskave Nacionalnega inštituta za zdravje so pokazale, da se – podobno kot drugod po Sloveniji – tudi pri nas srečujemo s prekomerno telesno težo mladih, zato smo se odločili, da tokratni projekt usmerimo v spodbujanje  telesne aktivnosti, saj ta dokazano izboljšuje psihofizične sposobnosti posameznika in pripomore k boljšemu počutju, večji ustvarjalnosti in delovni zmožnosti.« Seveda pa z aktualnim projektom mladinske izmenjave, tako kot doslej, krepijo medkulturni dialog v Hrastniku in vsem deležnikom v projektu omogočajo izboljšanje kompetenc v procesu neformalnega ter vseživljenjskega učenja.

Skratka po poročanju Mladinskega centra je bil projekt uspešen. Mi le dodajamo, da mu lahko rečemo tudi primer dobre prakse v Hrastniku in celotnem Zasavju ter seveda upamo, da se bo iz tega rodilo veliko sadov, ki bodo obrodila nove sadove, sploh, če iz konteksta vzamemo poziv izkušenih prostovoljcev k angažmaju otrok in mladostnikov k čim večji športni aktivnosti in aktivnemu preživljanju prostega časa.