Fotografija je simbolična

V poletnih mesecih, ko je čas dopustov, je gneča na cestah še večja. Ta vikend pa so ceste še bolj polne, saj se pričenja t.i. Ferragosta v Italiji in počitnice na Bavarskem in Avstriji. Močno povečan promet je pričakovan od Avstrije proti Hrvaški in v obratni smeri, bolj obremenjena je tudi ljubljanska obvoznica ter odseki, ki vodijo proti obali, Istri ter vstop in izstop iz države na mejnih prehodih s Hrvaško (Sečovlje, Dragonja, Jelšane, Obrežje, Gruškovje v smeri turističnih krajev in obratno.  Poleg vročine in slabe volje zaradi gneče na cesti se cestnoprometna varnost kaj hitro poslabša.  Policisti opozarjajo, da sta dva glavna dejavnika tveganja za nastanek prometne nesreče z najhujšimi posledicami v poletnem obdobju prehitra oz. neprilagojena hitrost in vožnja pod vplivom alkohola, zato na podlagi izkušenj voznikom svetujejo strpno in previdno vožnjo ter upoštevanje naslednjih napotkov:

 • Spremljajte prometne informacije o morebitnih zastojih in čakalnih dobah na mejnih prehodih in cestah. Informacije o razmerah na državnih cestah na svoji spletni strani objavlja Prometno-informacijski center oz. so dosegljive na telefonski številki 1970 ali 01 518 8 518. Če je le mogoče, se na pot odpravite takrat, ko na cestah ni zastojev, oz. za pot izberite lokalne, regionalne in druge, manj obremenjene cestne povezave.
 • Pri daljših potovanjih je priporočljivo načrtovati več postankov. Pri tem vozilo dobro prezračite, naredite nekaj razgibalnih vaj ter uživajte osvežilne brezalkoholne pijače. To še zlasti velja, če vozilo ni opremljeno s klimatsko napravo.
 • Poleti se pri voznikih pogosteje pojavi tudi utrujenost, ki je posledica sončne svetlobe in segrevanja avtomobila med vožnjo. Utrujenosti ali morebitnih prvih znakov slabega počutja ne gre podcenjevati, saj se znakov velikokrat zavemo prepozno, ko smo že vpleteni v prometno nesrečo. Najpogosteje se utrujenost pojavi med 1. in 6. uro zjutraj ter med 14. in 16. uro popoldne. Na pot se zato vedno odpravite spočiti, če postanete med vožnjo utrujeni, pa se čimprej ustavite in si odpočijte. Če jemljete zdravila, jih ne pozabite vzeti s sabo.
 • Najhujše kršitve na avtocestah so prevelika hitrost, prekratka varnostna razdalja, vzvratna vožnja, prehitevanje po desni strani, hoja po avtocesti, vožnja v nasprotno smer in ustavljanje na odstavnem pasu, kadar to ni nujno.
 • Zavedajte se, da na cesti niste sami. Od vašega ravnanja ni odvisna zgolj vaša lastna varnost, temveč tudi varnost vseh ostalih udeležencev v prometu. Ob zastoju zato ne pozabite vzdrževati reševalnega pasu. 
 • Alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu, zato vozite le trezni.
 • Prilagodite hitrost svoje vožnje ne le veljavnim omejitvam, temveč tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter lastnostim in stanju ceste.
 • Pri vožnji poskušajte predvideti dogajanje na cesti in ravnanja drugih, da se lahko nanje pravočasno pripravite. Posebej izpostavljamo pomen zadostne varnostne razdalje, na katero smo vozniki žal vse premalo pozorni. 
 • Za voznike in potnike v osebnih in tovornih vozilih je obvezna uporaba varnostnih pasov, za voznike motornih koles in koles z motorjem pa je nujna uporaba zaščitnih čelad.
 • Med samo vožnjo bodite popolnoma zbrani ter pozorni na dogajanje na in ob cesti. Vse nepotrebne opravke v vozilu odložite na čas, ko boste vozilo ustavili.
 • V bližini naselij in v naseljih morate spoštovati hitrostne omejitve, na zaznamovanih prehodih za pešce pa upoštevajte, da imajo pešci prednost, in jim omogočite varno prečkanje cestišča.
 • Nekateri neodgovorni vozniki ob neurju na avtocesti svoja vozila še vedno ustavljajo v predorih, na odstavnih pasovih, obračajo ali celo izstopajo iz vozil in podobno. S tem ogrožajo tako sebe kot tudi druge udeležence v prometu, saj lahko pride do zastojev ali nevarnih naletov in prometnih nesreč.
 • S svojim ravnanjem moramo storiti vse, da čim bolj zmanjšamo možnosti za nastanek prometne nesreče. Kadar do nesreče že pride, bodisi smo v njej udeleženi sami bodisi kdo drug, pa moramo vedeti, kako ustrezno ukrepati, da bi bile posledice nesreče čim blažje.
 • Vsem voznikom še svetujemo, naj poskrbijo tudi za varnost svojega premoženja, da njihovo vozilo na parkirišču ali počivališču ne bo postalo tarča tatov in vlomilcev.
 • Otrok, starejših oseb ali oseb, ki niso sposobne same skrbeti zase, se ne sme puščati v zaprtih in zaklenjenih vozilih na vročini, saj je to zanje lahko smrtno nevarno!”

 

Povzeto po: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/114686-pozor-pred-gneco-in-zastoji-ta-vikend-bo-na-cestah-se-gostejsi-promet-kot-obicajno-nasveti-udelezencem?fbclid=IwAR1fxnx1dU6gk5H7g3koxsZNuCQYIYMGx_MghN-ZateSpGNOK3zAkH9–KI