Ne pustite se preveč presenetiti! Tudi sami lahko preprečite nevšečnosti in privarčujete denar!

Po napovedih vremenoslovcev naj bi se naslednje dni ozračje hitro segrevalo, zaenkrat pred vsem v dnevnem času. Velike količine zapadlega snega se bodo hitro spreminjale v vodo, poleg tega bo tudi deževalo, zato so opozorila tokrat več kot na mestu.

V prihodnjih dneh zaradi otoplitve vremena in napovedanih padavin pričakujemo pospešeno taljenje snega. Zaradi velikih količin napluženega snega so sistemi za odvodnjavanje ponekod zamašeni in onemogočajo odtekanja vode, zaradi česar lahko pride do poplavljanja objektov in prometnic.

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje priporoča, da pregledate in po potrebi očistite sisteme odvodnjavanja.

Ledene sveče so tudi smrtno nevarne!

Ker bodo temperature ponoči pod lediščem, bodo na strehah objektov nastajale ledene sveče, ki lahko poškodujejo mimoidoče in parkirana vozila. Upravljalcem objektov in infrastrukture priporočamo, da pravočasno preprečijo morebiten nastanek škode na objektih in poškodb mimoidočih in vozil, še obveščajo preko Centra za obveščanje iz Urada za operativo Uprave RS za zaščito in reševanje.

Po vsem naštetem dodajamo…

Da ne boste imeli stroškov zaradi padajočih ledenih sveč in zalitja svojih prostorov, pazljivo in redno opazujte dogajanje na strehah svojih hiš in objektov in pravočasno preprečite nastalo škodo, prav tako tudi dobro preglejte ali so jaški, kanali, žlebovi, odtoki, odtočne cevi in prepusti za odvodnjavanje pri objektih očiščeni in pripravljeni na večje količine vode! Splača se vzeti nekaj časa in vse dobro pregledati ter očistiti.

Še enkrat opozorilo in nasvet!

Ledene sveče so sicer zelo nevarne, saj lahko ob padcu na človeka povzročijo hude poškodbe. Za njihovo odstranjevanje so po zakonu dolžni poskrbeti lastniki stanovanja, stanovanjskega bloka ali druge nepremičnine. Za njihovo odstranitev in čiščenje kanalizacije lahko občani na pomoč pokličejo tudi pristojne službe, (občina, komunala, gasilci, center za zaščito in reševanje, civilno zaščito,…) in zasebnike, ki nudijo tovrstne storitve.

napoved vremena foto: MMC RTV SLO