Pred obiskom volišč si preberite nekaj koristnih napotkov

Ker imajo lokalne volitve – v primerjavi z državnozborskimi in s predsedniškimi nekoliko drugačen sistem glasovanja, smo vam v pomoč pripravili nekaj napotkov, v sodelovanju z direktorjem vodje službe za lokalno samoupravo na ministrstvu za javno upravo Romanom Lavtarjem.

V vsaki občini bo volivec dobil glasovnico za župana in glasovnico za mestni oziroma občinski svet, pojasnjuje Lavtar. V 138 občinah, kjer so organizirane krajevne (oziroma četrtne ali vaške) skupnosti, bo volivec dobil še dodatno glasovnico. Toda v teoriji lahko volivec dobi tudi pet glasovnic, med njimi so pripadniki italijanske in madžarske narodne skupnosti, ki dobijo posebno glasovnico za volitve predstavnika njihove narodne skupnosti v občinski svet, posebna glasovnica pa pripada še predstavnikom Romov.

PREBERITE NAVODILA

Zato volivcem ni odveč izpostaviti pomembnost branja navodil. Tudi, če bi bila ravno v tistem trenutku na vašem volišču gneča (pa je načeloma, že zaradi velikega števila volišč, tako ali tako ni), ne hitite. Preden obkrožate oziroma zapisujete številke, si vzemite čas in preberite navodila.

Glasovnica za župana je sicer še najbolj preprosta: Obkrožite lahko eno zaporedno številko, enega kandidata oziroma kandidatke. Podobno je pri glasovnici za občinske svetnike, le da imate tu možnost preferenčnega glasu. Pozor: To je vaša odločitev, dovolj je, če obkrožite zaporedno številko liste. Imate pa na desni okvirček, ki vam omogoča, da lahko enemu od kandidatov na listi, za katero želite voliti, omogočite prednost. To storite tako, da v okvirček vpišete njegovo zaporedno številko. A kot opozarja Lavtar, se je v tem za nekoga najbolje odločiti še pred odhodom na volišče: Praviloma si je zaradi velikosti glasovnic treba zapomniti številko kandidata, ki ga želimo obkrožiti –zapisano jo imamo na volilnem razglasu.

Še najbolj se od občine do občine razlikuje glasovnica za krajevne skupnosti. V navodilu bo navedeno, za največ koliko ljudi lahko glasujete. Pri tem je pomembno, da je volivec pozoren na to, da ne obkroži več list ali kandidatov, kot je dovoljeno. V nasprotnem primeru bo glasovnica neveljavna.

Na lokalnih volitvah ne morete voliti izven kraja stalnega prebivališča (na tako imenovanih omnia voliščih), prav tako ne morete voliti iz tujine (po pošti ali pa na diplomatskih predstavništvih). Pravico voliti in biti voljen za člana občinskega sveta ima vsak državljan Slovenije, ki je na dan glasovanja dopolnil 18 let starosti. Pravico voliti in biti voljen za člana občinskega sveta ima tudi državljan druge države članice EU, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji. Na tokratnih volitvah kandidira šest tujcev – dva za člana sveta krajevne skupnosti in štirje za občinske svetnike.

V Sloveniji bo na tokratnih lokalnih volitvah organiziranih 3202 volišči, na katerih bo sodelovalo skoraj 20.000 članov in članic volilnih odborov. Za 212 stolčkov se sicer poteguje 588 kandidatov in 100 kandidatk. Svetniškega si medtem želi zasesti 22.313 ljudi. Prostora je le za 3400 njih. Drugi krog bo 2. decembra, že zdaj pa je jasno, da ga v najmanj 96 občinah zagotovo ne bo. Namreč, v 60 občinah sta po dva županska kandidata, v 36 občinah pa so župani praktično že izvoljeni, saj nimajo izzivalcev.

Vsem, ki še razmišljate, ali bi oddali svoj glas ali ne, Lavtar za konec še sporoča, da lahko ravno vaš glas šteje. Zaradi majhnih volilnih enot imamo po njegovih besedah veliko primerov na vsakih lokalnih volitvah, kjer je zelo tesen rezultat. Prav tako še zdaleč niso redki primeri, ko dva kandidata dobita enako število glasov in na koncu občinskega svetnika določi žreb.

vir: 24ur.com