Predstavniki Združenja za dostojno starost Srebrna nit so v parlament vložili zakonski predlog o možnosti evtanazije; njihov predlog je bil podprt s podporo več kot 5000 volivk in volivcev. O podanem predlogu so razpravljali poslanci v parlamentu; s 64 glasovi proti in devetimi za odločili, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Ker je tema pereča in vzbuja mešane občutke, so se nanjo odzvala tudi številna imena iz zdravniških vrst.

V zdravniški zbornici sledijo osnovnem poslanstvu zdravnika pomagati bolniku, zato zakonu nasprotujejo, je povedala predsednica zbornice Bojana Beović. Tudi v Zdravniškem društvu nasprotujejo zakonu in napovedujejo, da bodo mnogi zdravniki uveljavljali ugovor vesti, ki ga sam zakon sicer predvideva,  je dejal predsednik društva Radko Komadina.

O predlogu pa se je izrekla tudi trboveljska zdravnica,  nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje dr. Alenka Forte. Na družbenih omrežjih je zapisala: “Za zdravniški poklic sem se odločila, ker želim sočloveku pomagati in ne ubijati. Dostopna in urejena paliativna oskrba je odgovor vsem, ki bi bolnike pobijali. Država, ki ne zagotovi niti osebnih izbranih zdravnikov, ki ima predolg seznam nedopustno čakajočih na preiskave in posege, ki ni uvedla niti dolgotrajna oskrba, ne more sprejemati “zakona o evtanaziji”.”

Poslanske skupine so se v splošni razpravi strinjale, da je treba urediti področje paliativne oskrbe, vendar pa se koalicija in opozicija glede tega, ali vprašanje pomoči pri prostovoljnem končanju življenja zakonsko urediti, nista mogli nikakor uskladiti. Na spletnih straneh DZ lahko že preberemo, da je bil včeraj vložen predlog za razpis posvetovalnega referenduma o obravnavi ureditve pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.

 

Več o tej temi lahko preberete na tej povezavi: https://www.rtvslo.si/slovenija/predlog-zakona-o-moznosti-evtanazije-poslanci-zavrnili-svoboda-predlaga-posvetovalni-referendum/700706