Sinoči so se pričela predvolilna soočenja političnih tekmecev. Na prvem soočenju so sodelovali najbolj prepoznavni kandidati na politični sceni – iz vrst trenutne vlade Aleš Hojs, Matej Tonin in Zdravko Počivalšek, Luka Mesec, Marjan Šarec, Tanja Fajon ter Alenka Bratušek iz opozicijskih strank ter kandidat, ki zaenkrat še nima poslanskega mesta, to je Robert Golob.

Po anketah, ki jih v teh dneh pospešeno opravljajo različne agencije, se bo glavna volilna bitka odvila med sedanjim predsednikom vlade, Janezom Janšo in stranko SDS ter Gibanjem Svoboda z Robertom Golobom na čelu. A do soočenja med njima tokrat ni prišlo, saj se Janez Janša  zaradi poslovnega obiska v Zagrebu oddaje ni mogel udeležiti.

Zbrane kandidate sta z vprašanji soočila voditelja Darja Zgonc in Edi Pucer.

Govorili so o najrazličnejših temah – o vojni v Ukrajini, prehranski in energetski krizi ter podražitvah, o epidemiji in o tem, ali smo jo res tako dobro odnesli kot kaže statistika ali je slika v resnici drugačna. In glavna tema – kdo bo iz teh volitev odšel kot zmagovalec in kdo kot poraženec.

Tako kot v parlamentu so se tudi pred kamerami kresala mnenja o tem, do katere mere se vmešavati v rusko-ukrajinsko vojno, ali podreti ograjo na meji in omogočiti beguncem in s tem tudi migrantom prost prehod. Pri temi krize zaradi covida-19 je Zdravko Počivalšek zagovarjal zmago Slovenije v času krize, saj smo ena redkih evropskih držav z gospodarsko rastjo, vendar so ga nasprotniki hitro opomnili na dolg, ki je v tem obdobju nastal. Mnenja so se kresala tudi glede sprejetega zakona o dohodnini, malce bolj pa so bili enotni glede tega, da cena hrane vztrajno narašča in da bo zato potrebno več razmišljati o samooskrbi in prehranski neodvisnosti.

In še vprašanje, ki buri duhove in marsikoga drži v negotovosti – kdo bo s kom sestavljal prihodnjo vlado? Šarec napoveduje, da bo naslednja vlada večinska in ne več manjšinjska. Golob je dejal, da verjamejo v ljudi, zato bodo šli v koalicijo ne samo s KUL-om, ampak tudi s civilno družbo. Fajonova zagovarja politiko dialoga, vključevanja in sodelovanja, vendar ne s strankami trenutne koalicije. Tonin meni, da v politiki ni prostora za zamere. Podobnega mnenja je tudi Počivalšek, ki je dejal, da se bodo pogovarjali z vsemi, dogovorili pa s tistimi, ki so pripravljeni iti naprej. Bratuškova je prepričana v trdno levosredinsko vlado, zato je pripravljan sodelovati v KUL. Mesec pravi, da gre na volitve z dvema ciljema – zamenjati vlado in z Levico priti v vlado. Hojs pa je debato zaključil realno – stranka je trenutno osredotočena na volilno kampanjo. V primeru zmage bo predsednik na pogovore povabil vse stranke, a počakajmo na izid volitev, da bomo dejansko videli, kdo bo prestopil parlamentarni prag, je še povedal.

 

Povzeto po: Zupan, U. in Kralj, A.: Golob bi sodeloval s KUL in civilno družbo, Hojs ne bi vabil Levice, dostopno na https://www.24ur.com/novice/slovenija/odlocitev-2022-prvo-predvolilno-soocenje-na-pop-tv.html