Festival Bogenšperk, ki se začenja konec maja in bo trajal vse do konca septembra, bo postregel z izbranimi dogodki, ki bodo v poletne večere vnesli glasbo, umetnost, kulturo, zabavo in kulinariko. Festival, ki se je lansko leto ponovno obudil napoveduje pester nabor dogajanja in razlog več, da v poletnih dneh obiščete Šmartno pri Litiji in grad Bogenšperk. Dogajanje se začne že danes, 24. maja, ob 20. uri, ko se bodo na gradu Bogenšperk sprehodili od Triglava do Prekmurja z orkestrom harmonikarjev Bučar.

 

Med drugimi boste lahko slišali Nino Pušlar, Prifarce, Orleke in Matjaža Javšnika, koncert okteta Valvasor, koncert moške vokalne skupine Lipa, harmonikarje Glasbene šole Bučar, na glasbeni potep se bomo podali z Leo Rihter, zapeli nam bodo tudi pevci društva Zvon, ter ansambel Capella Justinopolitanana. Na grad pa prihajajo tudi gostje iz Rusije, ki bodo v juliju pričarali izjemen glasben večer.

ODKRITJE SPOMENIKA IN RUSKO SLOVENSKI CENTER

Slednji bo dopolnil dogodek, 29. maja, ko bodo v središču Šmartnega slavnostno odkrili spomenik Davorinu Hostniku, s čimer bo tudi uradno zaživel prenovljen trg. Takrat bomo v Šmartnem gostili tudi visoke goste iz Rusije, med drugim zunanjega ministra Sergeja Lavrova in visoke predstavnike slovenskega vrha. Nekaj dni kasneje bo na gradu zaživel tudi Rusko-slovenski center.

KULINARIČNI VEČERI IN ODKRITJE RAZSTAVE

Ponovno se bodo pomerile družine s svojim petjem, na Festivalu Družina poje. Poleg glasbe bost lahko uživali v dobri hrani, zvrstila se bosta namreč dva kulinarična večera na gradu Bogenšperk in pravo kulinarično popoldne v središču Šmartnega, konec avgusta.

Na gradu bo v začetku junija na ogled postavljena razstava o Janu Palachu in v zadnjih dneh avgusta še razstava likovnih del Axla Beckerja. Obeleževali bomo tudi dan državnosti s tradicionalno proslavo, ki bo potekala v središču Šmartnega, 24. junija. Pripravlja se tudi nekaj delavnic, med drugim ustvarjalna delavnica z Glasbeno šolo Bučar, za katero prijave že potekajo. Lahko se boste tudi sprehodili po travniku ob gradu in v sklopu zeliščarske delavnice spoznavali zdravilna zelišča. 7. junija si boste lahko na gradu ogledali film, kar pod zvezdami.