Splošno o projektu Pasavček

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pri Javni agenciji Republike Slovenije za varnost prometa vodi in koordinira projekt Pasavček, ki poteka v Sloveniji že enajsto leto. Vsebinsko se akcija navezuje tudi na aktivnosti v okviru širše akcije Varnostni pas, ki teče v okviru Nacionalnega programa prometne varnosti pod okriljem Ministrstva za promet.

Osnovni namen projekta Pasavček je:

Osnovni namen projekta Pasavček je spodbujati pravilno uporabo otroških varnostnih sedežev (OVS) in varnostnih pasov med vožnjo otrok in tudi odraslih, ki ga slogan Red je vedno pas pripet jasno sporoča.

»Zaščita otroka v avtu je eden najbolj učinkovitih ukrepov za izboljšanje varnosti. Projekt temelji na pozitivni spodbudi, saj nagrajujemo otroke, ki so aktivni v projektnem delu in so v osebnem avtomobilu pripeti. Otroci prejmejo različne nagrade (zapestnica, figurica, tattoji, baloni itd.) z likom pasavčka. Lik pasavca smo izbrali, ker ima ta žival v jezikih vseh sodelujočih držav v svojem imenu tudi besedo pas in z besedno igro še poudarja uporabo varnostnega pasu. Največja nagrada je figurica Pasavčka, ki je narejena tako, da se lahko z ježki pripne na varnostni pas in jo ima otrok tudi v avtu. Slogan Red je vedno pas pripet! pa jasno sporoča, da moramo biti vedno in na vsaki vožnji pripeti.«, pojasnijo namen projekta na Agenciji za varnost prometa Republike Slovenije.

Kdo je Pasavček

Pasavec, ki se mu latinsko reče Tolypeutes, angleško pa armadillo, je južnoameriški sesalec. Spada med redkozobce, pa tudi med hude zaspance, saj prespi od 18 do 20 ur na dan. Telo ima prekrito z roževinastimi ploščami, ki na glavi oblikujejo ščit, na hrbtu pa prečne pasove. Zaradi teh je dobil svoje ime. Živi v rovih, ki si jih izkoplje sam, njegova hrana pa so v glavnem žuželke. Kadar se počuti ogroženega, se zvije v klobčič oziroma kroglico in se tako zaščiti. Živega Pasavčka si lahko ogledate tudi v Dunajskem živalskem vrtu, kjer so ga dobili v letu 2008 kot mladička in je sedaj najbrž že zelo zrasel.

 

V naše kraje pa je prišel prav poseben Pasavček, ki animira otroke na naših prireditvah, jih povpraša ali uporabljajo otroški sedež ter jih po demonstriranju pravilne uporabe nagradi z izdelki Pasavčka (baloni, tattoji).

PASAVČEK JE TUDI Z NOVIM ŠOLSKIM LETOM Z VAMI IN VAŠIMI OTROKI!

Javna agencija tako vabi vse vrtce in šole, da se prijavijo za sodelovanje v projektu Pasavček.

Prijave potekajo od 13. septembra do 8. oktobra 2017. Tako, da boste tudi starši otrok, ki so v vrtcih in šolah vedeli kakšne akcije in kdaj potekajo, kajti žal se še vedno na akcije ne prijavijo vsi vrtci in šole, kar pa je škoda in velika zamujena priložnost.

Prisluhnite pesmi, ki jo prepeva Romana Kranjčan, Da prijazna bodo jutra

Da prijazna bodo jutra

Varnost in osveščenost otrok in nenazadnje tudi njihovih staršev je zelo pomembna, saj gre za varnost v prometu, ki je življenjskega pomena za naše najmlajše!

PASAVČEK PRAVI: RED JE VEDNO PAS PRIPET!

»PASAVČEK JE MOJ PRIJATELJ,

Z NJIM JE V AVTU VEDNO VARNO,

VOZIT SE JE RES ZABAVNO,

ČE VSI VEMO KAJ JE RED:

RED JE VEDNO PAS PRIPET!

OČKU REČEM ALI PA MAMI,

DA ME S PASOM VARNO SPRAVI,

VSI NAJ VEMO, KAJ JE RED:

RED JE VEDNO PAS PRIPET!«

Policija ta teden poostreno nadzira uporabo varnostih pasov!
Trenutno pa poteka nacionalna akcija Varnostni pas, in sicer vse do nedelje 17. septembra, ko bodo policisti v okviru preventivne akcije nadzirali uporabo varnostnih pasov v vozilih. Strokovnjaki so ugotovili, da bi bilo med vozniki in sopotniki 40 odstotkov manj žrtev, če bi vsi uporabljali varnostne pasove. Tako ob akciji Varnostni pas poudarjajo na generalni policijski upravi.
Policisti nadzirajo uporabo varnostnih pasov na sprednjih in zadnjih sedežih, preverjajo tudi pravilno rabo otroških varnostnih sedežev (oziroma zadrževalnih sistemov). Z akcijo želijo povečati uporabo varnostnih pasov v osebnih avtomobilih (še posebej na zadnjih sedežih), v tovornih vozilih in avtobusih ter hkrati zmanjšati število smrtnih žrtev in hudih poškodb, do katerih prihaja zaradi neuporabe varnostnih pasov.
Na generalni policijski upravi poudarjajo, da uporaba varnostnega pasu kar za polovico zmanjša tveganja za najhujše poškodbe, zaradi katerih vozniki in njihovi sopotniki umirajo na cestah, za skoraj toliko zmanjša tveganje za nastanek hudih poškodb, za četrtino pa za nastanek lažjih poškodb.
Najpogosteje se med vožnjo ne pripenjajo vozniki in sopotniki v starostni skupini od 25 do 35 let. Zato bodo policisti letos več pozornosti namenili potnikom na zadnjih sedežih, mladim voznikom ter voznikom tovornih vozil, avtobusov in kombijev. Nacionalno preventivno akcijo Varnostni pas vodi in koordinira agencija za varnost prometa, načrtovane aktivnost pa so usklajene z evropsko akcijo Seatbelt.
Če vas dobijo nepripete, vas čaka globa 120 evrov! Ne mečite denarja stran! PRIPNITE SE!

V uredništvu Naše Zasavje vsem našim bralcem želimo varno in srečno vožnjo, brez glob in nezgod!