Romana Tomc: Zavzemam se za več Slovenije v Evropi in več Evrope v Sloveniji

Romana Tomc, Evropska poslanka ter kandidatka skupne liste SDS in SLS za evropske volitve se je pred dnevi v Šentjerneju udeležila pogovornega večera, na katerem je predstavila predvsem svojo poglede na Slovenijo in Evropo. Podobno kot na prejšnjih evropskih volitvah se zavzema za več Slovenije v Evropi in več Evrope v Sloveniji. Tomčeva je ocenila, da je njen slogan zdaj še bolj aktualen, saj Slovenija namreč razvojno zaostaja za drugimi bolj razvitimi evropskimi državami in ima nekaj “demokratičnega primanjkljaja”.

 

Tomčeva je ocenila, da je njen slogan zdaj še bolj aktualen, saj Slovenija namreč razvojno zaostaja za drugimi bolj razvitimi evropskimi državami in ima nekaj “demokratičnega primanjkljaja”. Navedla je “pomanjkljivo delovanje pravne države, ki bi ga morala povzeti po tistih v Evropi, ki imajo to področje urejeno bolje” in dodala, da se hkrati dobro zaveda, “da je v prvi vrsti poslanka v evropskem parlamentu, ki je bila izvoljena v Sloveniji, in zastopa interese naše države in naših državljanov”.

Tomčeva je sicer mnenja, da je Evropa v “nekakšnem krču” in krizi in da so evropski politiki do zdaj opravili dobro delo. Zadnji mandat so začeli z gospodarsko krizo, veliko evropskega denarja so namenili za reševanje brezposelnosti in na tem področju “resnično dosegli napredek”. So pa seveda nekatera področja, na katerih niso uspeli, je nadaljevala in pri tem opozorila na mnenje evropskih državljanov, “ki v vseh državah na prvo mesto postavljajo varnost”.

Dodala je še, da se Evropa poenoti glede vprašanj varnosti in migracij in da najde rešitev. “To je pomembno vprašanje, ki ga bomo morali rešiti in mislim, da gremo zdaj v pravo smer in sledimo tistim idejam, ki jih tudi sama zagovarjam. To pa je, da mora Evropa pomagati, tistim ki so pomoči potrebni, kot na primer begunci, hkrati pa mora zelo skrbno varovati svoje meje in nedopustno je, da naše meje prehajajo ilegalni migranti,” je izpostavila.

To se mora končati, je poudarila in povzela, da morajo evropski politiki ohraniti gospodarsko razvito Evropo, ki bo lahko le tako ostala socialna. Hkrati se bo morala ta z novimi delovnimi mesti prilagoditi razvojnim izzivom in se zavzeti za bolj čist planet, je še dejala Tomčeva. Na pogovoru, ki ga je vodila poslanka SDS Anja Bah Žibert, je sodelovala še poslanka SDS Eva Irgl.