Vir fotografije: FB stran Občine Hrastnik https://www.facebook.com/hrastniskaobcina/photos/pcb.3005819392979743/3005798972981785/
Projekt Prostofer je vseslovenski prostovoljski projekt za mobilnost starejših. Povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov, s starejšimi aktivnimi vozniki, ki so voljni priskočiti na pomoč.
K projektu je na pobudo Društva upokojencev Hrastnik ter Sveta za invalide pristopila tudi Občina Hrastnik. Župan Marko Funkl je pobudi z veseljem prisluhnil, saj projekt Prostofer naslavlja tudi v Hrastniku prisotno stisko starejših občank in občanov.
V četrtek, 4. marca, je bil v uporabo predan nov avto, 24 prostovoljcev in prostovoljk pa se je tudi izobraževalo (na predavanju so šoferke in šoferji dobili odgovore na vprašanja, kako sami prevozi potekajo, kako ravnati v določenih situacijah, kako uporabljati avto …) in se praktično preizkusilo v vožnji.
Na poziv za prostovoljne šoferje se je prva prijavila Helena Romih, ki je uradno prevzela ključe avtomobila, sicer pa so se najbolj številno na poziv odzvali člani Združenja šoferjev in avtomehanikov Hrastnik (ZŠAM Hrastnik) in PVD Sever. Vsi prostovoljci so na povedali, da so se tako množično odzvali zato,ker želijo živeti v družbi, kjer si med seboj pomagamo, ker bodo svoj prosti čas z veseljem namenili pomoči starejšim in ker bo to hkrati izboljšalo tudi njihovo življenje, saj nas je prav čas epidemije naučil, kako pomembni so človeški stiki in medsebojni pogovori. Torej je epidemija le prinesla s seboj tudi nekaj dobrega.
Poziv za voznice in voznike prostovoljce še ostaja – obrnete se lahko na Občino Hrastnik ali pokličete na številko 080 10 10.
In seveda – na brezplačno telefonsko številko 080 10 10  lahko pokličete tudi starejše občanke in občani, ki potrebujete prevoz in si rezervirate prevoz. Rezervacijo je potrebno opraviti vsaj 3 dni pred želenim prevozom, pokličete pa lahko vsak dan od ponedeljka do petka med 8. in 18. uro.
Prevozi, ki se pričnejo z današnjim dnem, so namenjeni predvsem obiskom zdravnikov v zdravstvenem domu, specialističnim pregledom v bolnišnicah, obisku lekarne, optike – ti prevozi bodo vedno imeli tudi prednost. Lahko pa pokličete tudi, če morate na občino, upravno enoto, banko, pošto ali trgovino znotraj občine.
Projekt Prostofer je lepa gesta, ko lokalna oblast in prostovoljci stopijo naproti starejšim. Hrastnik je prva izmed zasavskih občin, ki se je pridružila Zlati mreži Prostoferja, v Litiji na podoben princip deluje projekt prevozov starejših Sopotnik. Kaj pa Trbovlje in Zagorje? Tudi tu namreč živi precej starostnikov, ki bi bili prevoza zelo veseli.