Slovenija praznuje Dan upora proti okupatorju

vir: zgodovina.si

Slovenija danes praznuje dan upora proti okupatorju. Z njim se spominja ustanovitve Osvobodilne fronte slovenskega naroda (OF), ki je bila osrednja odporniška organizacija Slovencev v drugi svetovni vojni. 

OF so ustanovili 26. aprila 1941, na dan, ko je bil Adolf Hitler v Mariboru. Vsaj dve desetletji po vojni je veljalo, da je bil ustanovni sestanek v ljubljanski vili industrialcev Vidmar dan pozneje, zato tudi izbira 27. aprila za praznik – do leta 1991 dneva OF, nato pa dneva upora proti okupatorju.

V OF ni bilo nobene predvojne stranke, pač pa so vanjo vstopali politični disidenti in frakcije dotedanjih strank obeh političnih taborov. Skupine so se razlikovale svetovnonazorsko, po politični preteklosti in tudi velikosti. Odločilno vlogo v OF so ves čas imeli komunisti, čeprav jih je bilo le okoli 1000, so pa bili zaradi dveh desetletij v ilegali najbolj usposobljeni za delovanje v okupaciji. Slovenski komunisti so nalogo organiziranja oboroženega odpora proti okupatorjem dobili od politbiroja Komunistične partije Jugoslavije. Oborožen odpor so začeli pripravljati mimo OF.

V prvem letu delovanja je OF osnovala tudi uraden časopis. Šlo je za časopis Slovenski poročevalec, ki je v tridesetih letih izhajal kot glasilo ljudskofrontnega gibanja.

V uradu predsednika republike bodo na prazničen dan odprli vrata obiskovalcem, v nekaterih občinah bodo proslave in spominski pohodi. Ogled predsedniških prostorov bo potekal pod strokovnim vodstvom ob 11. uri. Pred palačo bo postrojena častna straža garde Slovenske vojske. Pahor bo pred tem položil venec k spomeniku OF v ljubljanski Rožni dolini. Osrednja državna proslava ob letošnjem dnevu upora proti okupatorju je potekala v včeraj zvečer v kranjski dvorani Zlato polje.