Bolj pomladni kot zimski počitniški dnevi in bolj spodbudni covid rezultati so nam dali kar malo optimizma, ki ga po dolgih mesecih ukrepov potrebujemo. Država se trenutno s povprečnim številom 769 okuženih prebivalcev v enem tednu nahaja v oranžni fazi. Od rumene faze nas loči še kar nekaj manj okuženih, saj moramo s tedenskim povprečjem pasti pod številko manj kot 600 ter manj kot 500 hospitaliziranih ljudi. Po podatkih slabo kaže Obalno-Kraški regiji, ki je  zaradi poslabšanja epidemioloških razmer ponovno prešla v rdečo fazo, trenutno najbolj uspešna regija je Posavje, ki izpolnjuje pogoje za rumeno fazo, Zasavje pa je na tretjem mestu in pogoji za oranžno fazo.

Vlada RS se je na četrtkovi seji na podlagi mnenja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje odločila, da trenutne razmere ne dopuščajo dodatnih sproščanj veljavnih ukrepov in skladu z načrtom sproščanja Slovenija še naprej ostaja v oranžni fazi. Leon Cizelj z Inštituta Jožef Stefan je v informativni oddaji Odmevi trenutno stanje v zvezi z epidemijo novega koronavirusa komentiral, da stanje sovpada z rahljanjem ukrepov; povedal je, da upa na bolje, čeprav se razmere lahko kaj hitro spet poslabšajo. Po njegovih oceni smo že nekaj dni na platoju, ki  je – po njegovih besedah –  izredno nehvaležen, saj je krivulja na tem mestu zelo dovzetna že za najmanjše dražljaje. Zato je na mestu je previdnost ter  da ne gre pozabiti na osnovne ukrepe za zamejevanje širitve virusa, ki so ohranjanje distance, nošenje zaščitne maske in razkuževanje rok.

Cizelj tudi ni zanikal, da bi vračanje dijakov v srednje šole lahko bilo “dodaten rizični moment”, saj rast okužb beležijo pri dveh segmentih  – šolarjih in aktivnih starih starših, ki skrbijo za otroke, ko le-ti pridejo iz šol.

Cizelj pa meni tudi da cepljenje trenutno nima vpliva  na razvoj epidemije, manjša se le pritisk na bolnišnice. Večji vpliv pri umirjanju epidemije predstavlja prekuženost, ki je trenutno 30-odstotna. Ko bo precepljenih milijon ljudi, bomo po njegovih besedah “na varni strani,” a kdaj bomo imeli stanje pod kontrolo, pa je  odvisno predvsem od dobav cepiva. V četrtek je v Slovenijo prišlo 25.200 odmerkov cepiva, v marcu pa se pričakuje dobava novih 232.335 odmerkov cepiv.