Potem ko je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano leta 2017 zaščitilo ime Slovenska potica z zajamčeno tradicionalno posebnostjo, je bil ta teden podeljen prvi certifikat za proizvodnjo. Le tega je prejela Janja Štrumbelj iz Škofljice pri Ljubljani, lastnica blagovne znamke lePotica. Štrumbeljeva je certifikat prejela v ponedeljek, podelil ji ga je certifikacijski organ Bureau Veritas.

KAKO IZGLEDA PRAVA POTICA?

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so še dodali, da je slovenska potica pripravljena s petimi tradicionalnimi nadevi, orehovim, orehovim z rozinami, rozinovim, pehtranovim ali pehtranovim s skuto, pečena je v potičniku, ki zagotavlja edino pravo obliko potice, ki je okrogla, z luknjo v sredini, njen zunanji rob pa je gladek ali pokončno rebrast. Potresena je lahko s sladkorjem v prahu in v taki podobi predstavlja slovensko narodno sladico.

KAJ POMENI ZAŠČITA?

Zaščita z zajamčeno tradicionalno posebnostjo pomeni, da proizvodnja ni geografsko omejena, torej se Slovenska potica lahko proizvaja kjerkoli, pogoj za uporabo zaščitenega imena Slovenska potica pa je certifikat, ki dokazuje, da je potica proizvedena natančno tako, kot je predpisano v t.i. potrjeni specifikaciji za Slovensko potico.

Vlogo za zaščito Slovenske potice so sicer na ministrstvo naslovile Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije ter Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Potem ko je je ministrstvo zaščitilo konec leta 2017, pa je vloga za zaščito Slovenske potice trenutno v postopku pri Evropski komisiji.