Smrdi ali ne smrdi, in če, koliko, iz kje in po čem?

Po intenzivnem poročanju Radia Slovenije in drugih medijev v zadnjem času, naj bi iz podjetja Kumplast v Kisovcu prihajal neznosen smrad, ki se širi po dolini in je izjemno moteč za krajane. Zato naj bi ustanovili Civilno iniciativo KS Kisovec Loke, ki bi po zgledu Eko kroga, katerega so tudi vključili v akcijo, dosegli, da se stvari uredijo. Na problematiko prizadeti krajani opozarjajo že od leta 2014.

 Meritve. Vse v mejah.

Zaradi smradu so že pred časom krajani dosegli, da so se v Kuplastu opravile meritve organskih snovi na izvoru, vendar rezultati meritev, ki jih je opravilo podjetje Studi okolje, niso pokazali preseženih mejnih vrednosti organskih snovi, so pa bile vse izmerjene vrednosti toluena, benzena, etilbenzena in ksilenov nekoliko povečane.

Zahtevajo filtre.

Jasne zahteve krajanov so, da Kumplast upošteva zakonodajo in osnovne človekove pravice do zdravega življenjskega okolja, da v podjetju namestijo ustrezne filtre na prezračevalne kanale in da Občina Zagorje spremeni prostorske akte, ki kratijo pravico do zdravega življenjskega okolja krajanom.

Kumplast ni bil vabljen.

Na sestanek Civilne iniciative odgovorni s Kumplasta niso bili povabljeni, tako da niso mogli dati pojasnil. So pa krajane že pozvali, da pokličejo v podjetje takoj, ko bodo zaznali smrad in se bodo odgovorni takoj odzvali in skupaj s krajani poskušali na licu mesta ugotoviti dejansko stanje. Ob tem tudi zatrjujejo, da plastike ne sežigajo, ampak jo le predelujejo.

 Strah pred zaprtjem podjetja!

Vir, ki ne želi biti imenovan je za naš portal izrazil skrb, da se mnogi zaposleni v Kumplastu, ob tej goniji bojijo, da se z njihovim podjetjem, ki jim daje kruh in tudi prispeva v občinski proračun, ne bo zgodilo isto kot s podjetjem v sosednji občini, kjer je izgubilo delo mnogo ljudi. Dodaja še, da nekateri pozabljajo, da se v tako zaprtih dolinah voha marsikaj, kar se v drugačnih okoliščinah ne bi. Nihče se ne vpraša, če morda nizek zračni pritisk in neprevetrenost ne botrujeta slabemu zraku, v katerem je tudi dim iz kurišč in še marsikaj. Mi dodajajo le, da je morda tudi v tem nekaj resnice.

Zgodbo bomo spremljali in vas sproti obveščali o vseh morebitnih novih dejstvih, ki bodo privrela na dan.