Svetovni dan srca: Med Slovenci je vse več izgorelosti in depresije

Letošnji svetovni dan srca, ki ga obeležujemo danes, poteka pod geslom Bodite junaki srca. “Spodbuja nas, da si damo in izpolnimo obljube za zdravo srce,” ob tem pozivajo v Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije. Za zmanjšanje tveganja za nastanek srčno-žilnih bolezni je namreč ključen zdrav življenjski slog.

 

Med letošnjimi vodili, na katere ob dnevu srca opozarjajo tudi v svetovnem združenju za srce, je tokrat še posebej izpostavljeno tisto, ki nagovarja delodajalce, da zagotovijo zdravo delovno okolje. Med Slovenci je namreč vse več izgorelosti, vse več jih ima težave zaradi depresije. Žal preredko pomislimo na nekatere dejavnike tveganja, na katere sami le težko vplivamo, med katerimi je tudi stres pri delu, ki zelo prispevajo k tveganju za razvoj srčno žilnih bolezni in slabšemu izidu zdravljenja.

Bolezni srca in ožilja so najpogostejši povzročitelj smrti na svetu. Vsako leto zaradi teh bolezni, ki vključujejo tudi možgansko kap, umre okoli 18 milijonov ljudi po vsem svetu. Najpogostejši vzroku so nezdrav način življenja, kajenje, sladkorna bolezen in visok krvni tlak. Visokemu krvnemu tlaku pravijo tudi tihi ubijalec, saj ga običajno ne spremljajo opozorilni znaki ali simptomi.

Tudi ostali psihosocialni dejavniki ( stres pri delu, slab socialno-ekonomski status, pomanjkanje socialne podpore, težave v družinskem življenju, depresija, tesnoba) huda ovira pri prizadevanju za izboljšanje življenjskega sloga. Po zadnjih priporočilih evropskega kardiološkega in diabetološkega združenja naj zdrav življenjski slog vsebuje najmanj 150 minut gibanja na teden, nižanje previsoke telesne teže, zmanjšan vnos kalorij ter mediteranski tip uravnotežen prehrane z olivnim oljem in oreščki.