Trboveljska zdravnica in sedaj državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte je novo leto pričela delovno. Obiskala je Splošno bolnišnico Novo mesto ter Splošno bolnišnico Brežice, kjer je pozvala k čim bolj množičnemu cepljenju proti covidu-19. 

“Skrbno se spremlja eventuelne stranske učinke cepljenja. Do danes, ko so bili pocepljeni vsi domovi z vsemi varovanci – razen izjem, ni bilo nobenih stranskih učinkov, ki bi bili vezani na cepljenje. To je zelo pomemben podatek. Cepivo je varno,” je izpostavila. “Tudi pri aspirinu ima lahko nek posameznik določen stranski učinek, a zaradi tega nismo skeptični.”

Sekretarka Alenka Forte je poudarila, da tako močni, kot bomo v cepilni akciji, bomo tudi uspešni pri premagovanju epidemije. “Potrebno je poskrbeti za čim večjo precepljenost zdravstvenih delavcev in druge kritične infrastrukture. Po podatkih epidemiologov, infektologov in pediatrov moramo doseči 60 do 70-odstotno precepljenost populacije in to lahko slišite v vsaki evropski državi. A kljub prihodu cepiva ne smemo zanemarjati dosedanjih zaščitnih ukrepov za zajezitev epidemije, kot so: zaščitne maske, razkuževanje rok, primerna socialna razdalja in zračenje prostorov”, je še povedala Fortejeva.

Zaradi dobrega odziva na hitre teste se je ministrstvo za zdravje odločilo, da v naslednjih dneh vzpostavi stalno dostopnost do brezplačnega hitrega testiranja pri vseh izvajalcih zdravstvene dejavnosti. Na tak način bo dostopnost brezplačnega hitrega testiranja omogočena čim širšemu krogu populacije, s tem pa bo možno zajeti in izločiti tiste posameznike, ki so na okužbo pozitivni in s tem posledično zajeziti nadaljnje širjenje virusa. Pred novoletnimi prazniki je bila izdelana mreža delovanja, s katero  so bili seznanjeni zdravstveni domovi. Gre za strategijo, ki jo bodo zasledovali januarja oz. med potekom cepljenja proti covidu-19,” je med drugim po poročanju STA zatrdila Fortejeva.

K čim bolj množičnemu cepljenju pa je ob obisku državne sekretarke pozval tudi strokovni direktor novomeške bolnišnice Milivoj Piletič. Upravičenost cepljenja je utemeljil s priredbo znanih Armstrongovih besed: “Cepljenje je majhen korak za posameznika in hkrati nekaj ogromnega za našo družbo.”