V ponedeljek nekaj pred 11. uro sta dva moška v Trbovljah izvedla tatvino v stanovanjski hiši.

Neznani storilec, ki se je predstavil kot delavec telekomunikacijskega podjetja, je
oškodovanca zamotil s pogovorom in ga odpeljal iz hiše, medtem pa je
v hišo vstopil drug storilec, hišo pregledal in odnesel gotovino.

S tem dejanjem sta moška povzročila za nekaj tisoč evrov škode. Policisti neznana storilca še iščejo. Eden od njiju je visok okrog 190 cm in je bil oblečen v modro jopico s kapuco.

S Policijske uprave Ljubljana sporočajo, da opažajo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš. Storilci oškodovance na prefinjen in pretkan način zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ljudje ugotovijo, da so bili okradeni. Kljub temu, da je Policija že večkrat o podobnih tatvinah poročala tudi v medijih, so ljudje še vedno premalo previdni in preveč zaupljivi do neznancev, ki prihajajo do njihovih domov. Žrtve so predvsem starejši občani, ki jih storilci zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode,  da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Sostorilci izkoristijo odsotnost, vstopijo v hišo, jo pregledajo in odnesejo največkrat denar in nakit. Ko tat hišo zapusti, se “sogovorec” oškodovancev ponavadi vljudno poslovi in odide.

Policija zato svetuje, da neznane osebe, ki so prišle do vas nenapovedano, ves čas nadzorujete in jih ne vabite v hišo. Prav tako je pomembno, da hišo vedno zaklenete in ključ vzamete s seboj, ob  tem  pa  bodite  pozorni  na videz teh neznanih oseb (kaj imajo oblečeno,  njihov govor ali druge morebitne posebnosti)  ter  s kakšnim vozilom  so  se pripeljali (znamka vozila, barva, tip in registrsko številko vozila).

V kolikor kljub previdnosti postanete žrtev kaznivega dejanja, pa takoj obvestite policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.