Tek za zdravje, boljše počutje in sprostitev. Nedelja je idealen dan.

Ob nedeljah smo ljudje več ali manj doma, zato je to dan, kot nalašč primeren za športno rekreativne dejavnosti. Sedaj v zimskem času, če temu sploh lahko tako rečemo, sta primerna hoja v naravi in tek. Najbolje je začeti zgodaj zjutraj.

Pozor! Jutranji tek je priporočljiv, če je nizko intenziven

Zjutraj je nivo glukoze – sladkorja, najnižji, zato se lažje porabljajo maščobe iz krvi za mišično energijo.

Če je tek intenzivnejši, se namesto glukoze začnejo razkrajati mišične beljakovine (“mišice jejo same sebe“) in se pretvarjajo v glukozo, kar pomeni manj mišic, kar pa si malokdo želi.

Ravno tek v hrib aktivira hitra mišična vlakna, ki so največji porabnik nakopičenih zalog ATPja in glikogena. Se pravi tek v hrib na tešče je v nasprotju z logiko treniranja.

ATP (adenozin trifosfat) = univerzalni vir energij

Glikogen je kompleksen ogljikov hidrat

Razgradnja ATP

ATP se ob pomoči encimov hidrolizira (propade s pomočjo H2O) – pri tem gre za eksotermno reakcijo (sproščanje energije). Del energije se porabi za segrevanje okolice, del pa se prenese na druge molekule, ki sodelujejo v bioloških procesih(npr. tek/krčenje mišic

Glikogen v telesu

Glikogen je sestavljen iz nekaj 100 do nekaj 1000 med seboj povezanih molekul glukoze. V telesu normalno prehranjenega, netreniranega odraslega človeka je približno 400 g glikogena, od tega ga je med 90 in 100 g shranjenega v jetrih, večina ostalega pa v mišicah. Natrenirani ljudje imajo lahko glikogenske zaloge precej večje.

Med telesno aktivnostjo je mišični glikogen glavni ogljikohidratni vir za pridobivanje energije za delovanje mišic, v katerih je shranjen. Drugače povedano: glikogen v ramenskih mišicah je lahko vir energije le tem mišicam, ne more pa biti vir energije npr. mišicam nog. Razlog za to je odsotnost encima glikogen fosforilaze, ki glikogen cepi na glukozne enote. Ta podatek je pomemben, ko govorimo o izčrpanju glikogenskih zalog . V nasprotju z mišičnim pa se lahko jetrni glikogen razgradi do glukoze, ki se nato po krvi prenaša po celem telesu. Na ta način lahko jetrni glikogen služi kot posreden vir energije vsem telesnim tkivom.

Nasvet

Težak dolgotrajen trening se priporoča popoldan, kratek, do 40 minutni trening pa zjutraj na tešče. S tem se izognete preveliki razgradnji mišičnih beljakovin.

Intenziven tek vpliva torej na manj mišic in manj maščob, nizko intenziven pa na manj maščob.

Tek v mrazu ni škodljiv

Pri mnogih tekačih velja prepričanje, da vdihavanje mrzlega zraka zagotovo ne more biti zdravo, da bodo s tekom v mrazu tvegali prehlad in podobno. A bolezni so stvar virusov in ne mrzlega zraka. Pozimi imamo pri teku pogosto pekoč občutek v prsnem košu, a tudi ta ni posledica mrzlega zraka.