Trboveljska bolnišnica se počasi prebija iz rdečih številk

Minister za zdravje Samo Fakin je danes po sestanku z vodstvom trboveljske bolnišnice v izjavi za medije ocenil, da je bolnišnica glede sanacije poslovanja na primerni poti, vendar to ne pomeni, da ni treba tudi kaj izboljšati. Predvsem mora bolnišnica zmanjšati stroške materiala in storitev ter izboljšati interno komunikacijo med zaposlenimi.

Podpredsednik odbora za sanacijo bolnišnic Robert Cugelj meni, da trboveljska bolnišnica to mora narediti, če želi splavati iz rdečih številk. Če bo to storjeno, je Cugelj prepričan, da bo bolnišnica prihodnje leto poslovala pozitivno.

Direktorica trboveljske bolnišnice Romana Martinčič je dejala, da so v devetmesečju poslovali z izgubo v višini 372.000 evrov, kar je znotraj načrtovane izgube. Ocenila je tudi, da letos ne bodo prekoračili 405.000 evrov načrtovane izgube. Po njenih besedah je bolnišnica junija začela izvajati 19 sanacijskih ukrepov, o posameznem ukrepu pa so se danes pogovarjali tudi s Fakinom. Pričakuje, da bodo verjetno morali napisati še kakšen ukrep za sanacijo poslovanja trboveljske bolnišnice. “Sanacijski ukrepi tečejo po načrtu, kažejo se tudi prvi finančni učinki. Največ pozornosti namenjamo stroškom zdravstvenega materiala, zdravil in storitev,” je dejala Martinčičeva in priznala, da je glavni krivec za izgubo urgentni center, ki kljub drugačni organizaciji dela še vedno posluje negativno.

Martinčičeva je napovedala, da imajo pred vrati napredovanja zdravstvenega kadra, skrbi pa jih, da je za leto 2019 napovedano napredovanje kar 180 ljudi.

Fakin je postregel tudi s podatkom, da je letos za skrajšanje čakalnih dob namenjenih 36 milijonov evrov, prihodnje leto pa bo na voljo 110 milijonov evrov. “Če se bodo vsi potrudili, izgub in čakalnih dob prihodnje leto ne bi smelo biti. Konec tega meseca bomo analizirali poslovanje vsake bolnišnice posebej, zahtevali bomo tudi informacije, kaj so bolnišnice naredile za skrajšanje čakalnih vrst,” pravi Fakin, ki vztraja pri oktobrski izjavi, da bodo bolnišnice v naslednjih šestih mesecih bistveno izboljšale svoje poslovanje.

Po njegovi oceni so nekatere bolnišnice že odlično sanirane in so sanacijo prekinile, nekatere pa so zelo problematične in bo treba v njihovo poslovanje poseči z odločnejšimi ukrepi. Na vprašanje, ali je že sprejeta odločitev, katero ministrstvo bo bdelo nad dolgotrajno oskrbo, je Fakin odgovoril, da je to v pristojnosti ministrstva za zdravje in da pogovorov o prestavitvi kam drugam ni.

 

vir: STA