Foto: FB stran Občine Trbovlje

V ponedeljek je v Trbovljah prišlo do požara večjega obsega v enem od blokov na Sallauminesu. Zagorelo je v kabinetu stanovanja, kjer sta se nahajali dve starejši osebi. Vzrok za izbruh ognja še ni znan. Stanovalca sta bila zaradi vdihavanja dima odpeljana v trboveljski urgentni center.

Prva sta bila na kraju požara policista, ki sta pričela z evakuacijo ljudi do prihoda gasilcev. Gasilci so požar, v katerem je nastalo za več tisoč evrov škode, pogasili. Skupno je bilo iz stavbe evakuiranih okoli 30 ljudi. Poleg omenjenima dvema starejšima osebama je bila zaradi vdihavanja dima nudena zdravniška pomoč tudi desetim stanovalcem in dvema policistoma. Po prvih podatkih življenje nobene od oseb ni ogroženo.

Gasilci so po tem, ko so pogasili požar, izvajali tudi gasilsko stražo ter pomagali pri prevozu oseb v urgentni center. Na kraju je bilo prisotnih 28 gasilcev z osmimi vozili, za logistično podporo in za morebitne vzporedne intervencije pa je bilo v gasilskem domu prisotnih še 10 gasilcev.

Po končani akciji pa gasilci opozarjajo na dve težavi, na kateri so naleteli pri ponedeljkovi intervenciji. Ugotovljeno je bilo, da so bili vsi dovozi in intervencijske površine zaparkirane, tako da je bilo posredovanje gasilcev in ostalih interventnih služb bistveno oteženo. Druga težava pa je nastopila, ker nekateri stanovalci niso želeli zapustiti svojih od požara zadimljenih stanovanj.

Zato gasilci priporočajo, da v primeru požara upoštevate naslednja navodila:

  1. Najprej poskrbite za varnost vas samih in ostalih prisotnih, ne pozabite tudi na vaše hišne ljubljenčke.
  2. Začetne požare lahko poskusite pogasiti sami. Za to lahko uporabite priročne gasilnike ali katerega od drugih priročnih sredstev za gašenje (mokra krpa, odeja, pesek, zemlja, lopata, metla).
3. Če požara ne morete pogasiti sami, ga javite na telefonsko številko 112. Ob prijavi   dogodka navedite sledeče podatke:
  • kdo kliče
  • kaj se je zgodilo
  • kje se je zgodilo
  • ali so ogroženi ljudje
  • in odgovorite na morebitna druga vprašanja operativca ter ostanite na zvezi.

4. Varno se evakuirajte ter o dogodku obvestite tudi ostale stanovalce.

5. Pripravite se na prihod gasilske enote (omogočite dostop do dogodka – umik vozil, dvig zapornic, odprite vhodna vrata).

6. Pričakajte prvo gasilsko vozilo in jih usmerite na kraj dogodka.

7. Gasilcem posredujte vse ključne informacije v zvezi z dogodkom.

Žal nesreča nikoli ne počiva, a na nas je, da omogočimo vsaj pomoč interventnih služb, ki skrbijo za naše dobro.