Vir fotografije: FB stran Občine Trbovlje

Kvačkanje je stara obrt, ki se je prenašala ustno, brez vzorcev in opisov. V Evropi segajo začetki kvačkanja v 9. stoletje, ko so bili kvačkani izdelki izjemno cenjeni. Dandanes je kvačkanih izdelkov na voljo več, saj niso vsi izdelki ročno delo – pletenine izdelujejo tudi tovarniško, kar je število izdelkov pomnožilo, njihovo ceno pa znižalo. A še vedno je ročno izdelan kvačkan izdelek bolj cenjen.

Poleg oblačil, nogavic, kap in ljubkih izdelkov za otroke se na trgovskih policah pojavljajo tudi kvačkani izdelki za dom – od namiznih prtov, odej, senčnikov, do igrač, torbic in celo etuiev za prenosne telefone. Ampak gospa Ivica Novak je ustvarila nekaj povsem edinstvenega.

Zavod Ustvarjalno srce, v katerem je pod vodstvom Jadranke Smiljič ustvarjalnost svojih rok združilo 211 kvačkaric in en kvačkar, so nakvačkali grbe vseh 212 slovenskih občin. Projekt poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in zajema vso Slovenijo in tem projektu se je pridružila tudi občina Trbovlje ter odkupila svoj grb.

Grb Občine Trbovlje je dolg in širok več kot meter in gospa Ivica Novak, ki ga je izdelala, je vanj vložila več kot 100 ur svojega časa.  Grb je prav poseben tudi zato, ker je delo vnukinje prvega trboveljskega župana. Uradno ga je prevzela županja Občine Trbovlje Jasna Gabrič, kvačkan grb pa bo v prihodnjih mesecih dobil posebno mesto v enem izmed objektov Občine Trbovlje.