Tudi Avstrija se zapira

Naše severne sosede od torka do predvidoma 7. decembra čaka popolno zaprtje. Avstrijski kancler Sebastian Kurz je na novinarski konferenci povedal, da ne gre drugače, saj ukrepi, ki so v Avstriji veljali doslej, niso zajezili epidemije.

Na Koroškem, Predarlskem in v Zgornji Avstriji število okužb še vedno eksponentno narašča, zato je kancler sodržavljane pozval, naj spoštujejo nova pravila in povsem omejijo stike z osebami izven svojih gospodinjstev. 

V Avstriji bo tako od torka drastično omejena svoboda gibanja in druženja. Poleg članov istega gospodinjstva bodo dovoljena le še srečanja s partnerjem, ki sicer ne živi v istem gospodinjstvu ter z enim samim najožjim sorodnikom oziroma z eno samo pomembno povezano osebo. Stroge omejitve gibanja ne bodo veljale le ponoči, temveč cel dan. Izjeme, ki bodo dovoljevale odhod od doma, so: oskrba oziroma pomoč osebam, ki to nujno potrebujejo, uresničevanje in izpolnjevanje “družinskih pravic in obveznosti”, nakup osnovnih dobrin ter obisk pri zdravniku, pa tudi obisk pokopališča in sprehodi hišnih ljubljenčkov ter rekreacija.

Odhod z doma na delo bo dovoljen, vendar oblast svetuje delo od doma, če je to le mogoče. Ves pouk bo v prihodnjih tednih tako kot pri nas tudi v Avstriji potekal le na daljavo in tudi vrtci bodo v pretežni meri zaprli svoja vrata, še naprej pa bo v vrtcih in  osnovnih šolah zagotovljeno varstvo za otroke staršev, ki to res potrebujejo.

Tudi v Avstriji bodo s torkom zaprli vse nenujne trgovine, nujne trgovine pa bodo odprte le med 6. in 19. uro. Ustavljajo se tudi številne storitvene dejavnosti, kot na primer frizerske in kozmetične storitve. Zaprti ostajajo gostinski lokali (z izjemo dostave hrane),  hoteli v turistične namene, povedani so množični dogodki, zaprte pa bodo tudi vse “prostočasne” ustanove, od fitnes centrov do muzejev, gledališč, živalskih vrtov in knjižnic.

V bolnišnicah bo odslej dovoljen le še en obisk tedensko na bolnika, če bo ta v bolnišnici več kot sedem dni, podobna pravila bodo veljala tudi v domovih za ostarele. Zaposleni v zdravstvu bodo morali najmanj enkrat tedensko opraviti test na novi koronavirus.

V Avstriji so sicer v minulem dnevu potrdili 7063 novih okužb in kar 85 smrti.  Po številu na novo potrjenih okužb glede na število vseh prebivalcev je tako Avstrija pristala na samem vrhu tako v svetovnem kot evropskem merilu, poročajo avstrijski mediji. Po podatkih platforme Our World in Data so v Avstriji v preteklih 7 dneh povprečno potrdili 831 novih okužb dnevno na milijon prebivalcev, sledijo ji Gruzija, Švica in Češka, na neslavnem 5. mestu pa je Slovenija s 668 novimi okužbami dnevno na milijon prebivalcev.

Pri nas je bilo včeraj med opravljenimi 3563 testi  potrjenih 920 oseb na novi koronavirus. 32 ljudi je včeraj zaradi posledic covid-19 umrlo. Z jutrišnjim dnem bodo tudi pri nas spet pričele veljati nekatere omejitve zelo podobne, kot čakajo Avstrijce. 

Se pa sprašujem, ali bodo tudi pri naših severnih sosedih letele granitne kocke zaradi omejevanja svobode in kratenja osebnih pravic, ali pa bodo ukrepe sprejeli z več pameti in razumevanja. Kajti očitno je, da brez spoštovanja sprejetih ukrepov ne pri nas, ne pri Avstrijcih niti kje drugje ne bo moč zajeziti širjenja virusa SARS-CoV-2.