Na kongresu na Ptuju gasilci izvolili novega predsednika Gasilske zveze Slovenije, to je Janko Cerkvenik

foto: arhiv občina Hrastnik

V Dominikanskem samostanu na Ptuju se je v petek, 18. maja 2018, v popoldanskih urah začelo zasedanje dvodnevnega XVII. Kongresa Gasilske zveze Slovenije. Navzoče so pozdravili Janko Cerkvenik, v. d. predsednika Gasilske zveze Slovenije, Marjan Meglič, predsednik Območne GZ Ptuj, Miran Senčar, župan MO Ptuj, in Andreja Katič, ministrica za obrambo Republike Slovenije.

V dvorani samostana se je zbralo 157 od 160 delegatov, med katerimi je bil tudi član PGD Turje, Miran Zorenč, ki je zastopal našo gasilsko zvezo. Kongresa sta se udeležila tudi dosedanja člana UO in poveljstva GZS, in sicer: Timotej Funkel, predsednik GZ Hrastnik in predsednik regijskega sveta zasavske gasilske regije (član PGD Dol pri Hrastniku), ter Aleksander Draksler, poveljnik regijskega sveta zasavske gasilske regije (član PGD Hrastnik).

Sobotni dan so pričeli z rednim zasedanjem kongresa. Najprej so potrdili petletno poročilo o delu Gasilske zveze Slovenije v mandatnem obdobju 2013 – 2018, ki sta ga predstavila Janko Cerkvenik in Franci Petek (poveljnik GZS). V nadaljevanju pa so sledile volitve vseh organov Gasilske zveze Slovenije za mandatno obdobje 2018 – 2023. Delegati so z večino glasov za novega predsednika Gasilske zveze Slovenije izvolili Janka Cerkvenika, Franciju Petku pa je bila ponovno zaupana funkcija poveljnika. Po volitvah so delegati sprejeli še Programske usmeritve Gasilske zveze Slovenije za obdobje 2018 – 2023, ki predstavlja razvoj gasilstva na Slovenskem za naslednjih 5 let. Za zaključek kongresa so bila podeljena tudi najvišja državna gasilska priznanja.

Ob 16. uri je po ulicah Ptuja – mimo tribune z gosti pred mestno hišo – krenila gasilska parada proti Mestnemu stadionu Ptuj. Veličastno parado uniformiranih gasilcev, predstavnikov služb zaščite in reševanja ter vozil – parado so preletela zračna plovila – si je poleg gostov, ki so prisostvovali zasedanju XVII. Kongresa Gasilske zveze Slovenije, ogledal tudi dr. Miro Cerar, predsednik Vlade Republike Slovenije. Premier Cerar je bil tudi slavnostni govornik na zaključku XVII. Kongresa Gasilske zveze Slovenije.

»Hrastniški gasilci smo častno predstavljali našo gasilsko zvezo s sodelovanjem v ešalonu zasavske gasilske regije, ki je sestavljal množico uniformiranih gasilk in gasilcev. Po zbranih podatkih je na paradi sodelovalo preko 4500 gasilk in gasilcev, 850 praporščakov in 50 gasilskih vozil,« še za občino Hrastnik navaja poveljnik Gasilske zveze Hrastnik Slavko Draksler.