Včeraj zvečer so potrdili, da je doslej v Sloveniji že šest oseb s potrjeno okužbo koronavirusa.

Ljubljančan, pri katerem je bil koronavirus potrjen predvčerajšnjim, je – kot smo že poročali – pripotoval iz Maroka prek Italije v Slovenijo. Zaradi poškodbe na nogi je poiskal pomoč na Ljubljanski urgenci 29. februarja zvečer. 4. marca se je zaradi slabega počutja odpravil v ZD Vič in isti dan je bila tudi potrjena okužba v virusom SARS-CoV-2.

Ker je bil moški na poti domov v stiku z ostalimi potniki, ki so potovali z letom AT 938 (letalska družba Royal Air Maroc; Casablanca–Benetke; pristanek 16.25) na beneško letališče Marco Polo, kasneje pa s prevoznikom GoOpti proti Sloveniji, Nacionalni inštitut za javno zdravje naproša te osebe, naj po telefonu pokličejo svojega zdravnika. Hkrati pozivajo tudi vse ljudi, ki so bili 29. februarja med 20. in 21.30 uro na ljubljanski urgenci, naj pokličejo 031 619 118. Pacient se je namreč takrat zaradi poškodbe mudil na urgenci, od koder je bil poslan domov, takratno slabo počutje pa je pripisoval poškodbi, ki jo je staknil v Maroku in zaradi katere je sploh poiskal pomoč na urgenci.

Osebi, ki sta bili potrjeni kot drugi in tretji oboleli za koronavirusom v Sloveniji, sta bili v stiku z obolelim Ljubljančanom.

Moški in ženska, pri katerih so včeraj potrdili okužbo s koronavirusom, nista bila v stiku z prej omenjenimi obolelimi osebami, sta pa – ravno tako kot prvi oboleli – pripotovala iz Italije, ki naj bi bila po besedah medijev žarišče okužbe v Evropi.

Pozno zvečer pa so potrdili še bolezen pri šesti osebi. Gre za mlajšega moškega iz Štajerske.

Stanje vseh obolelih doslej je stabilno.

Inkubacijska doba po okužbi z novim koronavirusom je – ocenjujejo – med 2 in 12 oziroma 14 dni, povprečna inkubacijska doba naj bi bila 6 dni.

V Sloveniji je vzpostavljenih 16 vstopnih točk za odvzem brisa (zdravstveni domovi Murska Sobota, Maribor, Slovenj Gradec, Koper, Ljubljana, Postojna, Kočevje, Velenje, Trbovlje, Brežice, Novo Mesto, Jesenice, Kranj, Nova Gorica in Tolmin, splošna bolnišnica Celje in bolnišnica Šempeter), kjer pa osebe s sumom na okužbo s koronavirusom obravnavajo le na podlagi napotitve osebnega ali dežurnega zdravnika, ki je prej preučil zdravstveno stanje napotenega bolnika.