V četrtek 24. avgusta ob 19.31 sta na cesti Šmartno pri Litiji – Kostrevnica v naselju Mala Kostrevnica, občina Šmartno pri Litiji, trčila osebno vozilo in motorist.

Poleg reševalcev in policije so posredovali tudi Gasilci PGD Kostrevnica in Litija, ki so zavarovali kraj nesreč, odklopili akumulator vozila ter nudili pomoč reševalcem pri oskrbi poškodovanega motorista.

 

VOZNIKI POZOR! Občina Šmartno spet napoveduje RADARJE in meritve hitrost!

Občina Šmartno pri Litiji obvešča svoje občane, da bodo prihodnji teden v torek 29. avgusta, od 6. ure naprej potekale meritve hitrosti v okolici šol in vrtcev ter na lokacijah, za katere je občina Šmartno pri Litiji prejela obvestila o neprilagojenih hitrostih voznikov.

Hitrost – počasneje je varneje!       

Neprilagojena hitrost je na slovenskih cestah med glavnimi dejavniki prometnih nesreč, še zlasti tistih z najhujšimi posledicami. Pogosto je povezana tudi z nekaterimi drugimi dejavniki, kot so nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje pravil o prednosti. Področje hitrosti je zato ključno za zagotavljanje boljše prometne varnosti.

Da boste vedeli in morda malce bolj razmislili, ko boste pohodili »gas«!

Že če bi povprečno hitrost v naseljih zmanjšali za samo 1 km/h, bi se število prometnih nesreč zmanjšalo za približno 4 %. Znižanje povprečne hitrosti za 1 km/h zunaj naselja pa bi pomenilo zmanjšanje števila prometnih nesreč zaradi hitrosti za približno 2 %.

Na to, da je počasneje tudi zares varneje, pa kaže tudi podatek, da je verjetnost smrti pešca ob trku pri hitrosti 50 km/h kar 85-odstotna, pri hitrosti 30 km/h pa se verjetnost, da bo pešec zaradi trka umrl, zmanjša na manj kot 10 odstotkov.