Vir fotografije: FB stran Steklarne Hrastnik

Koronavirus je napadel tudi Steklarno Hrastnik. Zaradi zaostritve razmer na svetovnih trgih je število naročil drastično upadlo, novih naročil skoraj ni, nujna pa je tudi naložba v novo G peč. Zato bo zasavska steklarna primorana odpustiti nekaj zaposlenih.

Hrastniško podjetje s 160-letno tradicijo in širokim naborom izdelkov iz enega najčistejših stekel na svetu proizvaja visoko kakovostne in estetsko dovršene proizvode s področij embalažnega in namiznega stekla, pa tudi izdelke po naročilu kot so steklenice za nekatere priznane znamke alkoholnih pijač in stekleničke za parfumerijo.

Stanje na svetovnem steklarskem trgu je trenutno nepredvidljivo. Koronavirus je prizadel gospodarstvo po vsem svetu in gospodarske napovedi za preostanek leta niso optimistične. Že aprila so bili celotni prihodki bistveno nižji od lanskih ter nižji od načrtovanih za letošnje leto. Trenutno je v Steklarni Hrastnik najbolj prizadeta linija namiznega programa ter program parfumske embalaže, število naročil pa se zmanjšuje tudi na embalažnem programu (segment žganih pijač).

V Steklarni Hrastnik želijo ohraniti dolgoročno poslovanje in zdravo jedro proizvodnje, zato so sprejeli več ukrepov. Naložba v novo peč je nujna za obstoj in delovanje Steklarne, zato mora biti izvedena. Žal pa bodo morali znižati  število zaposlenih v namiznem programu do začetka septembra. Obljubili so, da bodo poskusili v prvi vrsti zmanjševati število zaposlenih s pomočjo upokojitev ter zmanjšanje za število tistih, ki se jim pogodbe o delu za določen čas iztečejo, nekaj pa bo žal prekinitev delovnega razmerja iz poslovnih razlogov. Potrudili se bodo tudi upoštevati posebne okoliščine kot so npr. če sta pri njih zaposlena oba zakonca ali pa je zaposleni samohranilec/-ka. Povedali so še, da bodo vsi, ki bodo prekinili delovno razmerje iz poslovnih razlogov, prejeli odpravnino.