V zadnjem tednu kar 20% povečanje okužb

Število okužb v zadnjih dneh se viša. Včeraj je bilo po podatkih NIJZ s hitrim testom testiranih 14.806 oseb in vse tiste, ki so bili pozitivni, so preverili še s testom PCR – le-teh je bilo pozitivnih 2.438 (delež pozitivnih PCR-testov je bil včeraj za 1,9 odstotne točke višji kot dan poprej). Od vseh opravljenih testov je bil covid potrjen pri 531 novookuženih osebah, kar je kar 20% več kot pred tednom dni.

V bolnišnicah se trenutno zdravi 428 covidnih bolnikov (dva več kot dan prej), od njih kar 123 bolnikov potrebuje intenzivno nego, umrlo pa je 5 covidnih bolnikov.

Število prijavljenih primerov okužbe covid-19 pa ni realno, temveč podcenjeno, saj spreminjanje števila ni odvisno le od spreminjanja števila novih okužb, ampak tudi od spreminjanja priporočil za testiranje in prakse testiranja.

Kdo je torej zaslužen za to, da se trend širjenja okužb ne zajezi? Cepljenju nasprotuje Sindikat policistov Slovenije z odvetnico Natašo Pirc Musar, na njihovi strani je tudi ustavno sodišče. Vedno bolj glasni so tudi anticepilci in protestniki ter z njimi influencerji in znane osebnosti, ki se protestov udeležujejo in jih podpirajo.

Do kam bomo še pluli? Na enem bregu tisti, ki s(m)o se cepili zaradi zavedanja, da je pač to potrebno v dobro vseh nas in na drugi strani tisti, ki se iz sto in enega razloga ne želijo cepiti. Kaj bo še potrebno storili, da bomo dosegli tisto potrebno mejo precepljenosti, ko bomo spet lahko živeli bolj svobodno, brez omejitev? Trenutno je (po podatkih covid sledilnika) pri nas polno cepljenih 1.008.167 oseb oziroma 47,8% prebivalstva.