V Zasavju bo že prihodnje leto primanjkovalo določenih kadrov

Foto: Bobo

V Zasavju bo prihodnje leto primanjkovalo določenih kadrov, med drugim bolničarjev, fizioterapevtov, betonerjev, kozmetikov, izdelovalcev oblačil in mizarjev, je pokazal projekt Poklicni barometer, s katerim je Zavod za zaposlovanje RS ugotavljal, kakšna bo pokritost s kadrom pri posameznih poklicih v letu 2019.

Raziskava je pokazala, da bo prav tako primanjkovalo natakarjev, jezikoslovcev, programerjev, sistemskih administratorjev, tehnikov za elektrotehniko in elektroniko, gradbeništvo in strojništvo, učiteljev za poklicno specifične predmete, upravljavcev žerjavov, varnostnikov, visokošolskih učiteljev, vojakov, voznikov avtobusov, zidarjev in zobozdravnikov, so sporočili z zavoda.

Dovolj pa bo biologov, novinarjev, hotelskih receptorjev, slaščičarjev, predmetnih učiteljev, prodajalcev, učiteljev razrednega pouka in učiteljev za srednje šole, veterinarjev, tehnikov za fiziko in kemijo in trgovskih poslovodij.

Delo pa bodo zaradi presežnega kadra med drugimi težje našli bibliotekarji, tajniki, telefonisti, vzgojitelji, sociologi, poslovni sekretarji, frizerji in ekonomisti.

Poklicni barometer je pokazal, da je razlogov za primanjkljaj kandidatov v določenih poklicih več. Pri fizioterapevtih, na primer, kadra enostavno ni dovolj, pravijo na zavodu, v primeru kozmetikov pa kader sicer obstaja, a je premalo usposobljen, kar pomeni, da nimajo ustreznih kompetenc, znanj in spretnosti, zato delodajalci le s težavo najdejo kader v teh poklicih.

Pri vojakih in nekaterih drugih poklicih pa so problem delovni pogoji, kot so denimo težka fizična dela, neugoden delovni čas in seveda prenizke plače za opravljeno delo, dodajajo na zavodu.

vir: STA