Vlada je sklenila, da bo od ponedeljka, 8. marca v posavski in jugovzhodni statistični regiji dovoljeno izvajanje gostinskih storitev na terasah in vrtovih lokalov.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je pojasnil, da gre za tedensko testno obdobje, ki bo pokazalo, ali se lahko tak model sproščanja varno izvaja tudi drugje po Sloveniji, kjer je epidemiološka slika ugodna. Hkrati pa je poudaril, da ta sprostitev prinaša izjemno odgovornost tako gostincev kot tudi gostov.

Na pijačo ali obrok na terase in vrtove lokalov med 6. in 19. uro v posavsko in jugovzhodno regijo bodo lahko potovali vsi prebivalci Slovenije, katerih regija je oranžno ali rumeno obarvana. Prebivalci obalno-kraške regije, ki ostajajo rdeče obarvani, pa meja regije ne smejo prehajati.

V gostinskih lokalih bodo morali tako zaposleni kot tudi gostje ves čas nositi maske, razen ko bodo sedeli pri mizi. Strežba bo dovoljena izključno za mizami. Razdalja med osebami bo morala biti najmanj 1,5 metra, med robovi miz bodo morali gostinci zagotoviti tri metre razdalje. Za eno mizo bodo lahko sedele največ štiri osebe. Glede na velikost terase ali vrta bo torej določeno maksimalno dovoljeno število gostov v lokalu.

Ob vstopu in izstopu na teraso ali vrt bo nujno razkuževanje rok ter razkuževanje miz pred menjavo gostov za njimi. Predmeti v skupni uporabi, kot so npr. začimbe ter igrače, bodo odstranjeni ali prilagojeni, da se jih zaporedoma ne bi dotikalo več gostov. Gostje bodo lahko v gostinski lokal vstopili le v primeru uporabe toaletnih prostorov.

A v zasavski regiji še ne bomo imeli težav s tem, ali so mize med seboj 3 metre narazen, koliko časa še imamo, da pojemo naročeno in kaj storiti, če pride na pijačo skupina 5 ljudi, saj terase zasavskih lokalov ostajajo zaprte do nadaljnjega.

Zasavje je odstotkovno doseglo najvišji tedenski prirast s kar 47,5 odstotka več potrjenih okužb kot pretekli teden.