Delegacija Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve je na ljubljanskih Novih Žalah položila cvetje pred Pomnikom umrlim v vojni za Slovenijo 1991. Komemoraciji in polaganju cvetja so se pridružili tudi svojci umrlih.

V spominskem programu so sodelovali praporščaki Združenja VSO, Obrtniški pevski zbor Notranjska, pesnik in domoljub Tone Kuntner ter pripadniki Slovenske vojske in vojaškega vikariata. Vojaški vikar Matej Jakopič je pri Pomniku opravil molitev in blagoslov.

Ob tem dogodku je v cerkvi sv. Križa na ljubljanskih Žalah potekala sveta maša za vse, ki so dali življenje za samostojno Slovenijo. Mašo je vodil vojaški vikar Matej Jakopič, ki je poudaril, da je današnja maša namenjena tudi bolečini, ki jo preživljajo svojci ob izgubi svojih najdražjih, ter da je prav, da ob državnem prazniku dostojno počastimo spomin na umrle. Pri maši so s pesmijo sodelovali člani OPZ Notranjska in praporščaki s pokrajinskim prapori Združenja VSO.

Danes je dan spomina na mrtve oziroma praznik vseh svetih. Za ta dan je značilno obiskovanje grobov in udeležba pri cerkvenih obredih oziroma spominskih slovesnostih na vojaških grobovih in pokopališčih.

Na praznik vseh svetih bodo maše po vseh zasavskih župnijah, popoldne pa bodo molitve za verne rajne v cerkvah in pokopališčih. V Sloveniji je 1. november postal državni praznik in se preimenoval v dan mrtvih po letu 1990 z zakonom o praznikih iz let 1989 in 1990.