Včeraj z zgodnjih jutranjih urah je v Slovenijo prispelo 9.750 odmerkov cepiva proti covid-19. Cepivo ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha bo prednostno namenjeno stanovalcem domov za starejše, ki virusa še niso preboleli. 

“Do konca leta bo v Slovenijo ,” je  dejala Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je na novinarski konferenci povedala, da bo do konca leta 2020 v Slovenijo prispelo skupaj 16.575 odmerkov cepiva proti covid-19. Poleg stanovalcev domov za starejše in tam zaposlenih,  ki delajo neposredno z najbolj ranljivo populacijo, bodo med prvimi cepljeni tudi najbolj izpostavljeni zdravstveni delavci v bolnišnicah.

Danes pa je tudi v ZD Trbovlje prispelo prvih 250 odmerkov cepiva proti covidu-19 . Že danes bodo cepili prve stanovalce v Domu starejših Franc Salamon Trbovlje in njihovi enoti Prebold. Novo pošiljko cepiva pa po besedah direktorja ZD Trbovlje Denisa Tomšeta, pričakujejo v naslednjem tednu.

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ-ju Mario Fafangel je povedal, da ni razloga, da se ne bi cepili. In da je potrebno cepiti najmanj 60 odstotkov populacije, da bi imeli kolektivno imunost. Vedeti pa je treba tudi, da je potrebno cepljenje po 3 tednih ponoviti z drugim odmerkom cepiva, da se zagotovi čim večja zaščita cepljenih. Zatorej – ko pride vrsta na vas – boste zavihali rokave ali pa se boste še naprej pritoževali nad virusom in ukrepi okrog vas?