Zagorje ob Savi je prva občina v Sloveniji, ki ima svoje interaktivno družinsko drevo. Na njem je 120 tisoč Zagorjank in Zagorjanov, tako da lahko ‒ kot zagotavljajo na občini ‒ vsak prebivalec najde svoje prednike. Drevo, ki sta ga izdelala rodoslovca Andrej Klembas in Nada Brezovar, je dostopno na spletu.

Nada je za prispevek na RTV SLO pojasnila: “V prvi fazi je bilo treba izdelati drevo za lastno družino. To mi je uspelo, potem pa je bilo škoda toliko podatkov hraniti le zase in sem zadevo razširila na celo Zagorje.” Ko je pri izdelavi družinskega drevesa svoje družine porabila več metrov papirja, je razmišljala, kako podatke urediti tako, da jih bo laže pregledovati, in se povezala s programerjem spletnih aplikacij Urošem Ocepkom“Mi smo te podatke na osnovi že obstoječih platform, ki omogočajo izrisovanje spletnih aplikacij, spletnih dreves, prenesli vse podatke, ki jih je gospa Nada popisala, vemo, da jih je prek 120 tisoč, in s tem, ko smo jih vnesli, lahko pred sabo vidimo drevo, ki se izrisuje.”

Brskanje po drevesu in raziskovanje le tega je enostavno: Najprej sebe popišemo s prvo črko, potem pa dodamo priimek. Če imamo več soimenjakov, je iskanje nekoliko daljše, sicer pa potem preprosto kliknemo na zadetek sebe in drevo pregledamo.

KAJ PA POTREBUJEMO, DA LAHKO IZDELAMO SVOJE DRUŽINSKO DREVO?

Dovolj je, da poznamo podatke svojih staršev, priporočeno pa je seveda, da poznamo dekliške priimke, saj nas drevo tako lažje identificira,” je povedal Uroš.

Namen drevesa je, da lahko vsak ugotovi s kom je v sorodu in tako najde svoje prednike. Vsak od nas kot uporabnik pa lahko sodeluje tudi pri širjenju drevesa. Nada je pozvala:  “Raziskujte, kar še ni raziskano in nam posredujte svoje podatke.”

Raziskati želijo še neobdelana področja Zagorja ter se v nadaljevanju posvetiti tudi raziskovanju družinskih dreves sosednjih občin.

Družinsko drevo si lahko ogledate na tej povezavi.