V Zagorju je zadnje dni precej govora in pomislekov o križišču pri Šparu in prihodu Termita iz Moravč v Zagorje. Veliko se o tem piše na družbenih omrežjih ter govori na ulici. Slišati in brati je marsikaj. Nekateri so za eno, drugi za drugo. Nekateri podpirajo odločitve »stroke«, drugi »zdravo kmečko pamet«.

bodoče semaforizirano križišče pri Šparu

Križišče ali krožišče

Dejstvo je, da sta se zagorski župan in občinski svet skupaj z državo odločila, da se bo pri Šparu gradilo semaforizirano križišče, češ da je to strokovno utemeljena rešitev. Pred vsem je bil v utemeljitvi izbora poudarek na večji varnosti pešcev in kolesarjev, če bo križišče in ne krožišče. Pa malo poglejmo kako je drugod po Sloveniji, da ne bomo preveč zapečkarski. Kaj hitro lahko ugotovimo, da je že nekaj časa trend gradenj krožišč in ne križišč, še prav posebej na vpadnicah v mesta in večja naselja.

Krožna križišča so varnejša od navadnih, saj s svojo konstrukcijo preprečujejo visoke hitrosti, ki so vzrok večine prometnih nesreč s težjimi telesnimi poškodbami. Krožna križišča so dobra alternativa navadnim križiščem, saj omogočajo večjo pretočnost motoriziranega in drugega prometa ter imajo manj konfliktnih točk, kar posledično pomeni tudi večjo varnost za vse udeležence v cestnem prometu (diplomsko delo/Luka Vrečar 2015)

Zagorski rondo vir: MMC

Po bežnem pregledu po državi lahko hitro ugotovimo, da se zaradi izboljšanja prometne varnosti in povečanja pretočnosti predeluje križišča v krožišča. Zakaj potem odločitev v Zagorju za križišče, se glede na ugotovljeno upravičeno sprašujejo nekateri občani? Poleg tega bi se morda bilo treba vprašati še zakaj država v celoti ne financira izgradnje križišča, zakaj mora občina sofinancirati nekaj, kar je na državni cesti in zakaj raje država ne naredi kaj več na tem, da se tranzit spelje ven iz mesta Zagorje, kot pa da »rešuje« svoje prometne zagate z raznimi izumi, ki hkrati tudi »lajšajo« občinski proračun!

Termit iz moravške doline tudi v Zagorje

V Zagorju je te dni odjeknila novica o prihodu Termita v zagorsko ekonomsko-poslovno cono Selo. S tem naj bi dobilo 60 ljudi delovno mesto. Seveda, Zagorjani upajo in si želijo, da bo investitor zaposlili zgolj zagorske občane. So se pa ob tej novici, ki očitno ni razveselila vseh občanov, pojavila razmišljanja in vprašanja o čistosti prihajajoče industrije v zagorsko dolino, ki je še posebej občutljiva, kar se tiče ekologije, pred vsem čistosti zraka v tej precej zaprti in ne-prevetreni dolini.

Izdelava jeder foto: arhiv Termit

Takole se je odzval eden od očitno zaskrbljenih ali morda malce bolj osveščenih občanov Zagorja na enem od družbenih omrežij: »V članku, ki je bil objavljen septembra 2017 lahko preberemo, da je Termit največji onesnaževalec Moravške doline. Pričakoval bi, da vodstvo podjetja, skupaj z občinsko elito organizira javni posvet in predstavi svojo dejavnost in kaj le ta pomeni za obremenitev okolja.« Ali bo Občina Zagorje preden dobi 3 milijonsko investicijo v mesto in 60 delovnih mest o tem pripravila javni posvet, kot si želi avtor zapisa, pa bomo še videli.

odlagališče Termita foto: arhiv MOP