Prihodnjo nedeljo se bomo spet odpravili na volišča – čaka nas namreč referendum o vodah. Na dom smo že prejeli vabila na referendum, verjetno pa nas večina še razmišlja, kako se izreči na referendumsko vprašanje “Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah (ZV- 1G), ki ga je sprejel Državni zbor na seji dne 30. marca 2021?”

Zakaj torej kljub pobudam civilne iniciative obkrožiti ZA Zakon o vodah?

  • ZA zdravo pitno vodo – z novim Zakonom o vodah je pitna voda še dodatno zaščitena, saj se zaostrujejo pogoji za gradnjo na priobalnih zemljiščih;
  • ZA večjo zaščito okolja – industrijskih objektov na teh območjih ne bo več mogoče graditi, pa tudi vsi ostali posegi na priobalnem pasu bodo pod strožjim naslovom. V primeru negativnih vplivov na vode in okolje omenjeni posegi ne bodo možni;
  • ZA poplavno varnost – novi Zakon o vodah omogoča večjo poplavno varnost, saj prinaša dodatna finančna sredstva za vzdrževanje vodotokov in zagotavljanje poplavne varnosti velikemu številu državljank in državljanov.

Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak vas vabi, da se referenduma udeležite in glasujete ZA  zakon, saj le-ta varuje pitno vodo in prinaša več denarja za poplavno varnost. Seveda pa bo končna odločitev vaša.