Vasica Slapnik v severnem delu Goriških Brd je že več deset let zapuščena, zaradi privlačne lege in predvsem arhitekture pa potekajo prizadevanja za njeno oživitev. Letos naj bi vendarle dočakala obnovo; obnoviti jo želijo zasebni vlagatelji ter ob tem posneti resničnostni šov, saj bo vsako hišo obnavljal po en par iz različnih evropskih držav. Obnavljati naj bi jo začeli spomladi, vanjo pa bo vlagala britanska medijska hiša BBC. Po željah občine pa bi vas lahko dobila tudi novo življenje z razpršenim hotelom.

Razgledna vasica na severu Brd je brez stalnega prebivalca že desetletja, saj so vaščani odhajali v večja središča na Goriškem in Koprskem, pa tudi v Ameriko in Avstralijo, kmalu po drugi svetovni vojni. Slapnik je s 17 hišami eno izmed 57 slovenskih naselij brez prebivalca, spomenik nepremične kulturne dediščine lokalnega pomena pa je postal leta 1985. Vsi poskusi oživitve so bili neuspešni, a očitno ne bo dolgo tako. Obnoviti jo želijo vlagatelji ter ob tem posneti resničnostni šov, v katerem bi vsako hišo obnavljal par iz različnih evropskih držav. Po naših informacijah se bo projekta lotil britanski velikan BBC, ki se je proslavil s TV-serijo Restoration Home in drugimi podobnimi oddajami, v katerih so obnavljali nepremičnine. Britanska medijska hiša naj bi v okviru projekta Slapnik posnela približno 20 oddaj. Obnova vasi naj bi trajala dve ali tri leta, medtem ko še čakajo na mnenje in smernice spomeniškega varstva.

BOLJE REVITALIZACIJA STAREGA NASELJA, KOT PA MUZEJ

Kot vodjo skupine za obnovo Slapnika je občina izbrala arhitekta Alessia Princica (Aleš Prinčič) iz videmskega biroja Princic & Partners, sicer tudi izrednega profesorja na ljubljanski fakulteti za arhitekturo, ki je pred tremi desetletji končal študij prav z diplomsko nalogo o Slapniku. »Ne moremo govoriti zgolj o obnovi hiš, ampak o obnovi celotnega naselja, območne identitete. Želim revitalizacijo starega naselja, ampak v smislu oživitve starih vrtov in teras, vsega, kar je nekoč Slapniku dajalo življenje,« je bil navdušen Prinčič.
V nasprotnem primeru bi postavili muzej, je opozoril. »Tega ne smemo dopustiti. Slapniku moramo dati dušo, vas pa lahko ponudi fantastičen razgled, edinstven prostor, mir, lepoto in vrnitev k naravi.«

Čeprav je Slapnik postal spomenik nepremične kulturne dediščine že leta 1985, so bili vsi poskusi oživitve neuspešni. Foto: Dejan Javornik

OBNOVA JE LE PRVI KORAK, CILJI SO OŽIVITEV SLAPNIKA

Finančni zalogaj, ki ga še niso razkrili, in gradbeni zalogaj bosta ogromna. Zidovi večinoma propadajo in med hišami se razraščajo drevesa, zato bo že osnovno čiščenje precej zahtevno. Toda dolgoročni cilj seže bistveno dlje od resničnostnega šova BBC. Kdo bo potem prevzel vas, ni znano. »S šovom bodo Brici veliko pridobili, saj bo briška pokrajina predstavljena po svetu. Toda obnova je zgolj prvi korak, oživitev Slapnika pa naslednji,« je povedal arhitekt. V Slapniku, ki je imel svojčas 80 prebivalcev in premožne kmete, se je lepo živelo, je potrdil Franko Markočič, ki se je rodil v vasi in tam živel 20 let. »Takrat smo vsi odšli v mesto, to je bila nekakšna moda zaradi bližine služb in prevozov. Danes tega verjetno ne bi več naredil,« je za STA dejal Markočič. Zdaj se je odločil, da bo svoje nepremičnine prodal, zase pa bi rad na robu vasi zgradil novo hišo.

Foto: Marko Feist