Zasavski župani vabijo Šarca na pogovor o lastništvu degradiranih površin

Zasavski župani in člani razvojnega sveta zasavske regije so na četrtkovi seji med drugim razpravljali o prenosu lastništva degradiranih območij RTH na lokalno skupnost. Pri tem pričakujejo konkretne rešitve s strani države. Zato so sklenili povabiti premierja Marjana Šarca na pogovor o problematiki lastništva rudniških površin RTH.

 

Za člane razvojnega sveta je namreč nesprejemljivo urejanje zapiralnih del na račun razprodaje rudniškega premoženja. Površine, ki jih namerava Rudnik Trbovlje-Hrastnik (RTH) prodati, so po njihovem mnenju pomembne za razvoj zasavskih občin, zato jih želita občini Trbovlje in Hrastnik brezplačno pridobiti za nadaljnji razvoj, so v petek sporočili iz Regionalne razvojne agencije Zasavje.

Kot je na seji dejala trboveljska županja Jasna Gabrič, bi morala biti povezovalna cesta med Trbovljami in Hrastnikom, ki se nahaja na degradiranem območju, kategorizirana kot državna cesta in ne kot lokalna, kot vztraja država. Podlaga za prenos lastništva degradiranih območij v zasavski regiji na lokalne skupnosti je po navedbah agencije opredeljena v zakonu o rudarstvu in zakonu o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja. Ta določata, da se lahko premičnine in nepremičnine države s pogodbo brezplačno prenesejo v last občinam in javnim skladom, katerih ustanovitelj je občina, z namenom uporabe tega premoženja v razvojne namene.

Razvojni svet je na seji razpravljal tudi o predlogu nove pokrajinske zakonodaje. Večinsko je podprl samostojno zasavsko regijo, ki izhaja iz zasavske statistične regije.