Kar je za vas morda »krama«, je za Rudarski muzej Zagorje lahko neprecenljivo.

foto: Rudarski muzej zagorje

Društvo RMED Srečno Zagorje je letos zakorakalo v četrto leto uspešnega delovanja. S prireditvami, ki jih pripravljajo, poskušajo oživljati pozabljene tradicionalne rudarske običaje, ki jih želijo predstaviti in približati tudi mladim.

V letu 2015 je občina Zagorje ob Savi z evropskimi sredstvi obnovila Rudarski muzej Zagorje, ki je pod upraviteljstvom Kulturnega centra Delavski dom ponovno začel delovati in iz dneva v dan se v njem zvrsti več obiskovalcev od blizu in daleč.

Muzej je sicer relativno dobro opremljen, saj je v njem zbrana in razstavljena t.r. najpomembnejša oprema iz zgodovine rudarstva v Zagorju. V muzeju želijo razvijati in širiti turistično ponudbo v Zagorju s pomočjo tematskih razstav in drugih dogodkov.

foto: Rudarski muzej zagorje

S tem namenom Društvo RMED Srečno Zagorje objavljajo javni poziv in se obračajo na vas: » spoštovani člani društva, rudarji, Zagorjani. Verjetno se marsikje nahaja kakšen zanimiv predmet na primer stara rudarska svetilka – ziherca, čelada, dokumenti brošura ali pa kakšna zanimiva fotografija iz časov, ko je bilo rudarjenje v Zagorju v polnem zamahu, ki bi ga z veseljem umestili med muzejske eksponate ali pa tematske razstave.«

Eksponate, dokumente ali fotografije lahko prinesete v Rudarski muzej Zagorje vsak dan med 9. in 17. uro, razen ob nedeljah in ponedeljkih, kjer jih bo prevzel in popisal Simon Omahne, strokovni sodelavec v Rudarskem muzeju Zagorje. Lahko jih podarite muzeju v trajno last, za kar vam bodo še posebej hvaležni, sicer pa bodo veseli tudi, če jih bodo lahko fotografirali ali jih boste posodili le za posamezne tematske razstave, ki jih bo organiziralo društvo in muzej.

Rudarski muzej Zagorje, [email protected]; tel.: +386 40 588 351 (Simon Omahne).