Zbiranje uporabnih oblačil in obutve na trboveljski tržnici

Vir fotografije: FB stran Komunale Trbovlje

Komunala Trbovlje sodeluje v evropskem tednu zmanjševanja odpadkov, ki bo trajal do nedelje, 27. novembra 2022. V tem tednu bodo pripravili aktivnosti, ki se osredotočajo na odpadni tekstil oziroma oblačila.

Tekstilna industrija zelo obremenjuje okolje. Za proizvodnjo surovin, njihovo predenje v vlakna, tkanje tkanin in barvanje so potrebne ogromne količine vode in kemikalij, vključno s pesticidi za gojenje surovin, kot je bombaž. Na ekološki način se predela samo 15 % odpadnega tekstila, le 1 % rabljenih oblačil se reciklira v nova oblačila, preostanek pa konča na odlagališčih, kar je za okolje velika obremenitev.

Zato je Komunala Trbovlje že leta 2005 postavila ZBIRALNIKE ZA UPORABNA OBLAČILA, kamor lahko oddate oblačila, ki jih ne nosite več, pa so še vseeno lepa in uporabna. V te zabojnike lahko oddate tudi posteljnino ali brisače. Najdete jih na dveh lokacijah – dva sta nameščena pri Rdečem križu Slovenije – območnem združenju Trbovlje na Ulici 1. junija 4, dva pa v bližini muzeja prav tako na Ulici 1. junija. Oblačila za ponovno uporabo lahko oddate tudi v prodajalni Stara šola na trboveljski tržnici, v Zbirnem centru Neža pa poleg uporabnih oblačil prevzemajo tudi neuporaben tekstil.

V tednu zmanjševanja odpadkov pa bo Komunala Trbovlje postavila nove zabojnike za zbiranje uporabnih oblačil, tekstila in obutve na naslednjih lokacijah:

  • Dobovec (pod domom KS), ob zabojniku akcija ozaveščanja v četrtek, 24. 11. 2022, ob 10. uri;
  • Čeče (pred cerkvijo), ob zabojniku akcija ozaveščanja v petek, 25. 11. 2022, ob 10. uri;
  • Vrtec Trbovlje – Enota Barbara, akcija ozaveščanja in obisk maskote Komunalček v času ETZO.

V soboto, 26. novembra pa bo potekala velika akcija zbiranja uporabnih oblačil, tekstila in obutve za ponovno uporabo, s posebnim poudarkom na zbiranju obutve na trboveljski tržnici od 8. do 12. ure.  Oblačila, obutev in tekstil boste lahko oddali pri stojnici Komunale Trbovlje.

Del zbranih oblačil bo prevzel Rdeči križ Trbovlje, preostalo pa podjetje iz Škofje Loke, ki manj ohranjena oblačila in tekstil (predvsem bombaž) predela v čistilne krpe.

Če ste torej že razmišljali o tem, da bi bilo potrebno prevetriti vašo omaro, je v tem tednu idealen čas, da to tudi storite.