Že od jutri spet na smučišča, v kozmetični salon ali na inštrukcije

Vir fotografije: Covid-19 sledilnik https://covid-19.sledilnik.org/sl/stats

Vlada se je na Brdu pri Kranju sestala s predstavniki gospodarskih zbornic.  Predsednik OZS Branko Meh je povedal, da so se dogovorili za sprostitev večine gospodarskih dejavnosti, zaposleni v teh dejavnostih pa bodo najmanj enkrat tedensko opravili test na okužbo z novim koronavirusom.

Tako bodo že ta konec tedna smučarji spet lahko uživali na vseh smučiščih širom Slovenije. Po novem odloku bodo lahko delovale žičniške naprave in njim pripadajoče smučarske proge v skladu s priporočili NIJZ in sicer pod pogojem, da bo  upravljavec naprav zagotovil hitro testiranje na okužbo z novim koronavirusom v organizaciji pooblaščenega izvajalca na vstopni točki na smučišče. Kjer na smučiščih ne bodo izvajali hitrega testiranja, pa bo potrebno predložiti negativen izvid, ki ni starejši od 24 ur (to pa ne velja za otroke do 12. leta starosti, ki so na smučišču v spremstvu staršev).

 

Svoja vrata bodo ponovno odprla knjižnice, muzeji in galerije, poslovati naj bi spet  pričeli nepremičninski posredniki, kozmetični in drugi saloni za nego telesa, pedikura, saloni za nego živali in individualne storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja kot so npr. inštrukcije ali seminarji.  Izvajalci teh dejavnosti bodo morali imeti negativni izvid testa ne starejši od 72 ur, potrošniki pa prav tako test, star največ 24 ur.
V torek naj bi se neuradno odprle tudi trgovine s tehničnim blagom, oblačili in obutvijo.
Postopoma se bomo torej vračali v normalo. Seveda pod pogojem, da se število okužb ne bo spet razplamtelo.
Včeraj je bilo v Sloveniji 16.322 aktivnih primerov okužb, kar je v primerjavi z dnem poprej spet malo nižje.