Žive jaslice na Javorju

Že tradicionalno Kulturno društvo Javorje z domačini na Javorju pri Šmartnem pri Litiji med božičnimi prazniki organizirajo žive jaslice s šegami in običaji, ki se jih od blizu in daleč pride ogledat nepregledna množica.

Ko se je božični dan prevesil v mrak, je Javorje ponovno oživelo. Domačini so pripravili že tradicionalno uprizoritev živih jaslic. Zbralo se je veliko ljudi, da bi spremljalo božično zgodbo vpeto v življenje slovenskega kmeta in njegove običaje.

Zgodba se je pričela z Marijo, ki jo je obiskal angel in ji povedal, da bo rodila Božjega Sina. Ko sta se Jožef in Marija odpravila na pot, ju nihče ni hotel sprejeti k sebi. Tako sta prispela do revnega hlevčka, kjer se jima je rodil sin Jezus. Zgodba se je končala z obiskom angelčkov in svetih treh kraljev.

Med svetopisemskimi prizori je bil letos prikazan del tradicionalne kmečke ohceti in sicer del, ko so se svatje odpravili po nevesto. Poroka je bila v Sloveniji od nekdaj povezana z raznimi šegami in običaji. Na vasi pa seveda niso nikoli manjkale vaške opravljivke, ki so se redno zbirale ob vaškem vodnjaku.

Pri predstavitvi živih jaslic je sodelovalo preko 60 nastopajočih. Po kulturnem programu so si obiskovalci lahko ogledali prizorišče dogajanja. Otroci so si z veseljem ogledovali domače živali, v jaslih pa je letos prvič ležal čisto pravi »Jezušček«.

»Upamo, da ste nekaj božičnega miru ohranili v svojih srcih in naj vas mir, sreča, zdravje in ljubezen spremljajo skozi vse prihodnje leto.«, je povedala in ob enemu najlepših družinskih praznikih voščila ena od organizatork prireditve.